La CUP reclama una audiència pública sobre la gestió de residus a Girona

La formació proposa un debat per sensibilitzar la ciutadania

El ple de l’Ajuntament de Girona debatrà, dilluns, una moció de la CUP en què es proposa celebrar una audiència pública oberta la ciutadania al voltant del model de gestió de residus de la ciutat. Segons la formació, l’aposta de l’equip de govern municipal per renovar tot el parc de contenidors de la ciutat ha posat de manifest l’existència de diferents visions pel que fa al model de gestió de residus a la ciutat, per la qual cosa considera necessari engegar un debat ciutadà sobre aquesta tema de forma prioritària.

Segons la moció, la sessió participativa s’hauria de celebrar abans del 15 de juliol, i l’Ajuntament hauria de d’informar de l’estat dels diferents contractes i infraestructures de la ciutat vinculades a la gestió de residus.

La CUP ha recordat que durant aquest mandat el ple gironí ha aprovat dues mocions en què s’ha reafirmat la sensibilitat del consistori respecte a aquesta qüestió, posicionant-se a favor de la prevenció de residus i de l’aplicació de sistemes alternatius que ens condueixin a un model de gestió de residus més eficient i respectuós.

Justament, fruit d’aquests acords l’Ajuntament té reptes importants per davant en aquest camp, com ara el desenvolupament d’una prova pilot d'implantació de sistema de recollida porta a porta en un dels barris de la ciutat, o la implantació del Sistema Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) per envasos reutilitzables i d'un sol ús.

Igualment, la CUP ha destacat la necessitat de revertir la tendència d’alguns dels indicadors de sostenibilitat de Girona com ara l’índex de recollida selectiva de residus municipals, que ha disminuït gairebé un 8% en només dos anys.

En aquesta línia, la formació ha recordat que l’Ajuntament forma part de la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable i de la Xarxa de Municipis de l’Estratègia Catalana Residu Zero, per la qual cosa ha instat l’equip de govern a destinar els esforços necessaris perquè Girona esdevingui altre cop una ciutat pionera en la tasca de prevenció i reducció de residus.

Per tot plegat, la CUP ha reivindicat la necessitat que el consistori gironí es doti d’un nou Pla Local de Prevenció de residus, que compti amb la implicació del conjunt de la ciutadania i agents socials i que serveixi per a planificar de forma estratègica el futur model de gestió de residus a la ciutat. Per la formació, la celebració d’aquesta audiència pública podria ser el primer pas d’un debat de ciutat que hauria de culminar amb l’aprovació d’aquest pla. Segons la formació, es tracta d’un tema estratègic “en termes socials, econòmics i ambientals” que l’Ajuntament no pot desatendre.

Estudiar experiències d’altres municipis gironins

La CUP també ha reclamat a l’equip de govern que estudiï i tingui en consideració els diferents sistemes alternatius que en els darrers mesos diversos municipis del Gironès i de les comarques gironines estan impulsant en aquesta àmbit, com ara la prova pilot Cadaqués Retorna (SDDR) o la implantació de la recollida selectiva porta a porta a Celrà, que properament s’estendrà també a Vilablareix.

Segons la formació, l’equip de govern ha de “posar-se les piles”, davant la previsió que el nou Programa de Gestió dels Residus a Catalunya (2013-2020) que està redactant l’Agència de Residus de Catalunya plantegi un canvi de model de gestió, de segregació i de recollida selectiva, com de fiscalitat de residus que pugui implicar, a curt termini, el compliment d’objectius ambiciosos per part de l’Ajuntament en l’àmbit de la reducció i tractament de residus.