Una actuació policial a Salt destapa un grup que traficava internacionalment i utilitzava un menor

La persecució va acabar amb un escorcoll a Sant Vicenç de Castellet

Els Mossos d'Esquadra han detingut sis persones com a presumptes autores dels delictes de narcotràfic, amb l’agreujant de l’ús de menors, de pertinença a grup criminal, tinença il·lícita d’armes, delicte contra l’administració de justícia i revelació de secrets.

Amb aquesta investigació s’ha desarticulat un grup criminal assentat al Bages que distribuïa part de la droga al centre d’Europa, sobretot a Bèlgica, i també feia venda al detall destinada a consumidors finals. Un d'aquests venedors era un menor de 16 anys, que venia la droga prop d'una escola i un institut a Sant Vicenç de Castellet. L’activitat del grup criminal va aflorar després d’una actuació d’agents de seguretat ciutadana de Girona.

El 16 de març, una patrulla va observar una situació en un pàrquing de Salt (Gironès) entre dos vehicles que els va cridar l’atenció. En acostar-s’hi per fer comprovacions les persones que eren allà van fugir amb un dels vehicles i van deixar abandonat l’altre. Els policies van localitzar una motxilla esportiva que contenia tretze paquets d’un quilo de cocaïna cadascun, etiquetats amb els logos de marques comercials molt conegudes.

Aquesta actuació policial i la intervenció de la droga va comportar l’inici d’una investigació policial per establir l’activitat del grup criminal que hi havia al darrere, liderada per l’Àrea d’Investigació Criminal de Girona.

Les indagacions policials van permetre establir l’acció delictiva d’un grup dedicat al tràfic de drogues, amb epicentre a la comarca del Bages i amb activitat a la demarcació de Girona, sud de l’Estat espanyol i centre d’Europa. El grup transportava grans quantitats de cocaïna provinents d’altres llocs de l’Estat espanyol, amb destí final a Bèlgica. La part de droga que es quedaven per fer la transacció la distribuïen al Bages i a comarques properes destinada a petits consumidors.

Pel que fa a l’estructura del grup, des de Sant Vicenç de Castellet (Bages) dos germans feien d’intermediaris entre el distribuïdor que portava la droga des d’Espanya i el que la recollia a Girona per continuar el trànsit cap a Bèlgica.

Un tercer detingut els acompanyava per fer les gestions operatives en relació amb el tràfic de grans quantitats i feia funcions de provador de la droga per determinar-ne la qualitat. La distribució a petita escala entre consumidors de la localitat i pobles propers la duien a terme dues persones del mateix poble, generalment vendes al detall de poca quantitat. Es dona la circumstància que un d’aquests venedors era un menor de 16 anys i que moltes d’aquestes petites transaccions es produïen just davant d’una escola, del CAP i de l’institut de la localitat.

El 13 de juny passat, després que els investigadors analitzessin les dades i indicis disponibles en relació amb els investigats es va dur a terme un dispositiu policial amb entrades i escorcolls als domicilis dels investigats a les localitats de Sant Vicenç de Castellet i Girona, prèviament autoritzades pel titular del jutjat d’instrucció número 3 de Girona.

Durant les entrades, els investigadors van detenir tots els integrants del grup investigat i van intervenir prop d’onze quilos més de cocaïna, un quilo de substància per tallar la droga i un altre de cabdells de marihuana; una pistola detonadora i dues defenses elèctriques; 4.000 euros en efectiu i altres objectes i indicis relacionats amb la investigació com balances de precisió, una màquina comptadora de diners en efectiu i telèfons mòbils. Van detenir sis homes, cinc a Sant Vicenç de Castellet, un dels quals menor, i un altre a Girona. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.