Una iniciativa a Olot interrelaciona les dones immigrants a través de la ceràmica

'Projecte Fang' és un espai on les participants es troben i es relacionen

Olot (Garrotxa) ha posat en marxa el 'Projecte Fang'. Es tracta d'una iniciativa que busca la interrelació entre dones immigrants de la ciutat, mentre treballen i elaboren peces de ceràmica. El tret comú entre les 23 que s'han apuntat és que han vingut de fora i, en molts casos, amb situacions complicades.

La Maria Dandi Romero és una de les participants. És de l'Equador i assisteix a totes les sessions. Explica que li va molt bé per conèixer cultures d'altres països i també perquè l'ajuda a distreure's, ja que no troba feina.

Amb ella, altres dones busquen aquesta interrelació per posar en comú experiències vitals, mentre elaboren elements de ceràmica, que després exposaran. Tot plegat, a partir de les indicacions de l'artista María Camila Sanjinés.

Durant la classe, parlen, expliquen el que senten i el que han viscut i, a partir de la temàtica que els dona Sanjinés, fan una peça de ceràmica. Aquests elements seran els que farà servir l'artista colombiana per elaborar l'exposició. "Les peces tindran una part de cadascuna", assenyala.

Sanjinés explica que ella comprèn "molt bé" el sentiment que tenen aquestes dones, que en molts casos fa pocs mesos que han arribat a "una ciutat nova amb una cultura diferent". És el cas de la María Dandi Romero. Viu amb tres fills a Olot i en té dos més a l'Equador. Explica que venir a les sessions li serveix per distreure's i conèixer gent que està en una situació similar a la seva.

Va ser als serveis socials on li va parlar d'aquestes trobades i explica que li han anat molt bé. Espera que l'experiència es pugui repetir, perquè li permet trobar-se amb altres persones amb cultures diverses, però que comparteixen el fet d'haver vingut d'altres països del món i viure a Olot.

Altres propostes similars

L'exposició que es farà a l'octubre a partir d'aquestes trobades no és una novetat. De fet, des dels Museus d'Olot han tirat endavant iniciatives que tenen moltes coses en comú amb el 'Projecte Fang'. Per exemple, s'han fet trobades amb gent gran que interactuen amb joves d'institut i que a partir d'un treballa artístic sorgissin coincidències.

El resultat de les trobades es podrà veure a la Sala Oberta 3 del Museu de la Garrotxa amb una exposició que va més enllà de mostrar les obres de Sanjinés. La idea, explica el conservador dels Museus d'Olot, Xavier Roura, és que hi hagi una interacció amb el públic. "La idea és que el visitant aporti la seva opinió i el seu punt de vista", ha assenyalat.