Un institut de Banyoles reparen ordinadors vells i els regalen a entitats socials

Els alumnes de l'IES Pla de l'Estany han recuperat 40 aparells

El projecte InfoSolidària, impulsat pel Cicle d'Informàtica de l'Institut del Pla de l'Estany de Banyoles, ha aconseguit recollir en dos mesos 200 ordinadors vells de particulars i empreses amb la idea d'arreglar-los els mateixos alumnes i donar-los a Càritas Banyoles i Àkan per tal que les facin arribar a persones sense recursos. El balanç final ha estat molt positiu: 40 ordinadors reparats i 30 més que confien enllestir-los el curs que ve. El 75% del total del material rebut s'ha pogut aprofitar. Aquest divendres a la tarda els entreguen als seus nous amos. El responsable del programa, Joan Coll, reconeix que han quedat "desbordats" per la bona acceptació.

Recollir 200 ordinadors en dos mesos era una fita inimaginable pels impulsors d'aquest programa solidari que té una doble finalitat. Per una banda, ensenyar als alumnes competències de muntatge, manteniment i sistemes operatius i al mateix temps ensenyar a ser solidaris i donar un servei a la societat. La campanya va començar el 8 de gener i es va allargar fins al 8 de març. Els interessats havien de portar els seus ordinadors vells a la deixalleria del Pla de l'Estany, al mateix institut, a Àkan, Càritas i també a botigues d'informàtica de la comarca.

"Vam quedar desbordats de la bona acollida que va tenir", explica el professor responsable del programa, Joan Coll. Els punts de recollida i el magatzem que s'havia improvisat van quedar col·lapsats i la furgoneta va haver de fer molts més viatges dels previstos per recollir el material.

La reparació s'ha fet dins el curs acadèmic. Durant una setmana van comprovar tots els equips, van reparar-ne alguns i també van destriar les peces que eren aprofitables de les que no. Una setmana després, es van fer dos grups. Un es va ocupar de reparar més equips i un altre de configurar el sistema operatiu.

El balanç final és el següent. Dels 200 ordinadors recollits, se n'han pogut reutilitzar un total de 40 i 30 queden pendents de ser reparats per al curs que ve. Vuitanta ordinadors van ser utilitzats per peces i 50 va anar a parar a la deixalleria perquè no es podien aprofitar. Així, s'han pogut aprofitar el 75% dels ordinadors recollits en els dos mesos.

Aquesta tarda els alumnes lliuraran els ordinadors als seus nous propietaris.