Ripoll, Port de la Selva, Begur i Lloret, municipis que incompleixen les restriccions per sequera

L'ACA ha obert una trentena d'expedients a municipis per no haver presentat les dades de consum

El 36% dels municipis de les conques internes de Catalunya en estat d'excepcionalitat, que representen un 9% de la població, incompleixen les dotacions d'aigua que fixa el pla de sequera del Govern, que estableix un límit de 230 litres per habitant i dia.

Tanmateix, segons dades publicades per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) aquest dimecres, més de la meitat dels municipis, un 56%, amb un 90% de la població, sí que compleixen els llindars de consum per habitant i dia fixats. El 8% restant no ha aportat dades. De fet, el director de l'ACA, Samuel Reyes, ha informat que l'organisme ha obert una trentena d'expedients sancionadors a ajuntaments que no han presentat les dades requerides, sense especificar de quins es tracta.

Les conques internes de Catalunya abasteixen 634 municipis. Finalment, aquest dimecres l'ACA ha fet públic un llistat amb informació sobre els consums d'aigua per municipi, habitant i dia, unes dades que han hagut de facilitar els ajuntaments o entitats subministradores.

Dels 634 municipis, un 36% supera les dotacions d'aigua fixades pel Govern. Els motius dels incompliments, segons ha explicat Reyes, són "difícils" de determinar atès que responen a casuístiques "molt diverses". Tanmateix, el llistat publicat per l'ACA mostra que els consums més elevats d'aigua es produeixen en poblacions petites, urbanitzacions o municipis turístics. L'única capital de comarca que sobrepassa el límit establert és Ripoll, amb 265 litres per habitant i dia.

En el cas del sistema del Ter-Llobregat, que, entre d'altres, abasteix el municipi de Barcelona i la seva àrea metropolitana, el passat mes de maig van sobrepassar el llindar de 230 litres algunes poblacions com Sant Esteve Sesrovires (394 litres), Matadepera (363) o Cubelles (325). És el cas també de municipis com Castellet i la Gornal (427), Vilobí del Penedès (421) o Pacs del Penedès (383).

D'altres poblacions, en aquest cas de costa i turístiques, que també es van situar molt per sobre de les dotacions fixades el mes de maig van ser Lloret de Mar (254), Port de la Selva (271) o Begur (324).

Més de la meitat dels municipis compleixen les dotacions d'aigua

Tanmateix, les dades publicades per l'ACA assenyalen que més de la meitat dels municipis de les conques internes de Catalunya estan fent els deures. Aquests representen més d'un 90% de la població.

A Barcelona, el mes de maig el consum es va situar en els 168 litres per habitant i dia. En altres grans municipis de l'AMB, el consum d'aigua el mes passat també va situar-se per sota els 200 litres: a l'Hospitalet de Llobregat (140), a Badalona (147), Sabadell (156) o Terrassa (200).

Dades "difícils" de recollir

Les dades publicades per l'ACA feia temps que s'esperaven degut al context actual de sequera i les restriccions imposades des del Govern. En aquest sentit, Reyes ha apuntat que l'organisme ha tardat a fer-les públiques per la "complexitat" de recollir-les, ja que aquestes varien segons les casuístiques concretes dels municipis.

Per exemple, en alguns municipis de costa o turístics la població és estacional i els consums varien segons el mes de l'any, fet que dificulta l'agregació de les dades. A Barcelona, a l'estiu passat es va passar 1,7 milions d'habitants a 1,4, segons ha assenyalat Reyes.

A banda, també entra en joc el pes del sector agrícola, ramader o industrial en els consums d'aigua de les ciutats i pobles. Segons ha explicat Reyes, hi ha municipis que tenen consums industrials que superen els 50 litres per habitant i dia, com és el cas de Martorell, mentre que en altres ciutats on no hi ha tanta indústria el consum és de 10 litres. En els casos en què la indústria consumeix de forma elevada, l'ACA demana als ajuntaments que presentin les dades de consum urbà i industrial per separat.

Pel que fa als municipis amb indústries ramaderes potents, com pot ser al Pirineu i Prepirineu, els consums d'aigua poden arribar a tocar els 2.000 litres per habitant i dia. En aquests casos, Reyes ha afirmat que també se separen les dades per tal que el pes del consum ramader no perjudiqui les xifres del consum urbà.

Sancions i subvencions pels ajuntaments

Entre les causes dels excessos en el consum d'aigua també hi ha les fuites, que, segons ha assenyalat Reyes, es donen en punts concrets de la xarxa, o de forma continuada en xarxes molt envellides. És el cas de municipis com Cabrera d'Anoia o Cervelló. Davant d'aquesta situació, el Govern va aprovar aquest dimarts una línia de subvencions dotada amb 50 milions d'euros per els ajuntaments per tal d'ajudar-los a reparar o millorar la xarxa de subministrament d'aigua.

Tanmateix, l'ACA ja ha enviat escrits als municipis que sobrepassen les dotacions d'aigua, i requeriments a aquells que no han presentat les dades de consum. Reyes ha indicat que han enviat més de 90 requeriments i han obert una trentena d'expedients sancionadors per no presentar les dades i que això ha de servir com un "toc d'alerta". L'organisme no ha especificat a quins ajuntaments ha sancionat i ha assenyalat que les sancions no superen els 1.000 euros.

El director de l'ACA ha explicat que no han començat a sancionar els municipis que incompleixen les dotacions i ha afegit que no tindria "sentit" fer-ho quan n'hi ha que "no estan passant les dades". La previsió de l'ACA és començar a sancionar per incomplir les dotacions d'aigua en els propers mesos, després que els ajuntaments hagin pogut demanar les subvencions per reparar possibles fuites.