Els embassaments de les conques internes se situen al 96,58% de capacitat

Entre els mesos de març i juny s'han guanyat 320 hectòmetres cúbics

Els embassaments de les conques internes catalanes se situen al 96,58% 96,6% de la seva capacitat -671 hm3-, que suposa 40 punts més que fa tres mesos quan se situaven al voltant del 50% -351 hm3-, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua. En total, entre març i juny, els embassaments han guanyat 320 hectòmetres cúbics. El pantans més plens són el de La Baells (Berguedà) amb un 100% de la seva capacitat, el de la Llosa del Cavall (Solsonès), que conté un 99,9% i el de Sant Ponç (Solsonès), amb un 99,4%.

El nivell que assoleixen avui els embassaments de les conques internes és el més alt de reserves registrat en els darrers 35 anys. El sistema Ter Llobregat ha guanyat prop de 290 hectòmetres cúbics entre el mes de març i el juny, passant del 50% (307 hm3) al 96,5% (591 hm3). La Baells (Berguedà) se situa al 100% de la seva capacitat, la Llosa del Cavall (Solsonès), al 99,9%, Sant Ponç (Solsonès), al 99,4%, i Susqueda (la Selva), al 96,7%. El de Boadella (Alt Empordà) és l'embassament que ha experimentat l'augment més important en punts percentuals, ja que ha passat del 43,7% (març) al 96,4% (juny), mentre que el de Susqueda és el que ha registrat més increment en hectòmetres cúbics, passant de 112 al març a 226 al juny, una diferència de 114 hm3.

El pantà de Boadella, a la conca de la Muga, se situa al 96,4% de la seva capacitat (59 hm3), mentre que els pantans de Foix, Siurana i Riudecanyes estan tècnicament plens, assolint la seva capacitat tècnica d'emmagatzematge.

Segons ha indicat el Departament de Territori i Sostenibilitat, amb aquest volum de reserves es garanteixen totes les demandes ordinàries per a un període aproximat de 15-16 mesos. Tot i això, cal continuar amb ús eficient de l'aigua i seguint amb l'estalvi assolit fins a la data, ha remarcat el Departament.

A més d'emmagatzemar les reserves d'aigua destinades a satisfer les demandes ordinàries, els embassaments tenen la funció de gestionar i assumir de manera eficient el volum generat davant una eventual avinguda. En aquest sentit, els tècnics de l'Agència Catalana controlen la variació de reserves, els cabals d'entrada als embassaments i adopten les mesures oportunes sobre cabals desembassats per minimitzar riscos aigües avall dels embassaments, fent compatible aquesta gestió amb una òptima disponibilitat de recurs.