El Trueta i l'IDIBGI investiguen per millorar la predicció de les ruptures d'aneurismes cerebrals

Ho fan a través de tècniques no invasives com l'anàlisi de sang i les ressonàncies magnètiques

Investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i de l'Hospital Josep Trueta han iniciat un projecte de recerca per millorar en la predicció de la ruptura dels aneurismes cerebrals. Es tracta del projecte ANEUGIR que treballa a partir de les analítiques de sang que es fan als pacients i de ressonàncies magnètiques cerebrals.

A partir de les dades que donen els marcadors, els investigadors poden determinar el risc que tenen de ruptura els aneurismes i, d'aquesta manera, millora la prevenció. L'avantatge d'aquesta tècnica és que no és gens invasiva ni té efectes negatius, com sí que passa amb la radiació ionitzant del TAC i l'angiografia cerebral. Des d'ANEUGIR fan una crida per trovar persones disposades a participar.

El projecte està encapçalat pel neuròleg del Trueta i investigador del Grup de Patologia Cerebrovascular de l'IDIBGI, Mikel Tercero i està finançat per l'Institut de Salut Carlos III. L'objectiu és poder predir amb tècniques no invasives la possible ruptura de l'aneurisme i així poder-lo tractar de manera precoç. Un aneurisma cerebral es produeix quan s'eixampla la paret d'un vas sanguini del cervell, produint una bossa que sobresurt en aquell punt del vas.

Generalment, els aneurismes no presenten símptomes, però si creixen o es trenquen, poden produir un ictus hemorràgic anomenat hemorràgia subaracnoïdal, un dels més complicats, ja que té un 35% de mortalitat i que alhora afecta pacients més joves.

La ruptura d'un aneurisma cerebral es pot produir en qualsevol edat de la vida i a qualsevol persona, tot i que és més freqüent en dones que en homes i afecta especialment a persones d'entre 40 i 70 anys. Alguns dels factors de risc per presentar un aneurisma cerebral son la hipertensió arterial, el tabac o haver tingut casos a la família.

Actualment, la prevalença dels aneurismes intracranials és d'aproximadament un 3% i causa entre si i nou casos d'hemorràgia intracranial per cada 100.000 habitants cada any. A la Regió Sanitària de Girona es produeixen entre 30 i 40 casos de ruptura d'un aneurisma cerebral cada any, i a la Unitat de Neurointervencionisme del Trueta, que és la referència a la Regió, en valora més de 100 anualment.

Crida a participar

Per poder tirar endavant el projecte, caldrà fer analítiques i proves a 80 persones amb aneurisme cerebral i 40 persones sanes. Per això, des del Trueta i l'IDIBGI fan una crida a persones entre 40 i 75 anys a participar de l'estudi ANEUGIR. Qui vulgui inscriure's, només ha de posar-se en contacte a través del correu mterceno.girona.ics@gencat.cat .