L'ANC destaca que Girona és l'única capital que no ha caigut ''en mans d'unionistes''

L'entitat crearà una llista cívica per participar a les properes eleccions al Parlament

L'ANC formarà una llista cívica per presentar una nova candidatura a les pròximes eleccions del Parlament amb l'únic objectiu de treballar per la independència. "No anem a fer autonomisme perquè per això ja hi ha els partits polítics", ha dit la vicepresidenta, Núria Marín, que ha detallat que la decisió s'ha pres després que no s'hagi complert "cap dels objectius ni acords establerts" amb la majoria independentista al Parlament els últims dos anys.

Marín ha explicat que "no hi ha voluntat de ser un partit polític", sinó que l'objectiu és "empoderar la ciutadania perquè recuperi l'energia de l'1 d'octubre". En aquesta línia, l'Assemblea serà qui impulsa la llista, però el secretariat no en formarà part perquè "ja té la seva tasca per aconseguir la independència" i no volen "estar a tot arreu".

"Serà una llista efímera per fer una acció determinada", ha dit Marín, que ha afegit que "ha de ser transversal perquè tothom s'hi vegi reflectit" i que estarà formada per "referents del país i independentistes de pedra picada". La llista tindrà el format d'agrupació d'electors i caldrà recollir al voltant de 50.000 firmes (un 1% del cens electoral).

Aglutinar el vot independentista

Sobre si la nova candidatura pot dividir el vot, Marín s'ha mostrat convençuda que "el vot ja està dividit" i que la voluntat de la nova llista és la "d'aglutinar tots els que volen i creuen que la independència es pot fer ja". En la mateixa línia, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha dit que els resultats de les eleccions municipals del 28-M "han reflectit que els independentistes estan orfes de projecte". "Tenim sobre la taula masses de gent que no han anat a votar i que volen un projecte real per la independència".

Repassant les alcaldies a les capitals de província, Feliu ha criticat que "Barcelona, Lleida i Tarragona han caigut en mans d'unionistes" i ha aprofitat per destacar com a Girona s'ha donat el cas contrari, amb Lluc Salellas (Guanyem Girona) com a únic batlle independentista. "Tenim aquesta dignitat com a poble", ha afirmat la presidenta de l'ANC.

Del full de ruta, s'ha destacat a banda de la llista cívica, la necessitat d'emprendre accions per avançar cap a un sistema que permeti assumir la sobirania fiscal de Catalunya, així com treballar per preservar el català. I s'ha fet una crida al moviment independentista perquè es mobilitzi de nou.

Una samarreta per la Diada que mira a Europa

Durant l'acte, també s'ha presentat la samarreta per la Diada, que és de color blau marí. Un color que, segons Dolors Feliu, "ha estat fàcil d'escollir perquè fa referència a Europa". Al davant, porta escrit el lema 'Via fora', que evoca a l'objectiu d'aconseguir la independència de Catalunya.