Ferit greu un home a Queralbs que va ingerir tora blava, la planta més tòxica d'Europa

L'excursionista es troba ingressat a l'Hospital de la Vall d'Hebron

Els Bombers de la Generalitat van dur a terme ahir una complexa operació de rescat a un excursionista al pic de l'Àliga, a Queralbs (Ripollès), després de rebre un avís a les 18:12 hores. L'home en qüestió va alertar que es trobava marejat, amb vòmits, i presentava dificultats per moure's.

Amb l'arribada del Grup de Rescat i Actuacions Especials (GRAE), es va descobrir que l'home experimentava una situació crítica, amb poc pols radial i una coloració blavosa a les extremitats.

En col·laboració amb el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), els Bombers van procedir a monitoritzar i evacuar l'excursionista en estat greu. Inicialment, va ser traslladat a l'Hospital Josep Trueta i, posteriorment, derivat al Vall d'Hebron per rebre l'atenció mèdica necessària.

El que inicialment es va pensar que era un mal d'altura o una descompensació física, va resultar ser una intoxicació causada pel consum de tora blava. Aquesta planta, considerada la més tòxica d'Europa, pot causar efectes greus en la salut.

Les autoritats fan una crida a la prudència i al coneixement adequat de les plantes i els seus efectes. És essencial no confondre la tora blava amb l'api silvestre i, en cas de dubte, prendre precaucions. El contacte o la ingesta d'aquesta planta pot comportar greus conseqüències per a la salut.