Mako Artigas, dissenyadora per Paco Rabanne i Nina Ricci, exposa a Púbol

La mostra es podrà visitar a la Casa Estudi Caterina Roma fins el 16 de juliol

La Casa Estudi Caterina Roma situada a Púbol (Baix Empordà) proposa enguany com a artista convidada a Mako Artigas amb l'exposició 'Mako Artigas. Tokyo-París-Barcelona'. Es tracta d'una mostra singular que presentarà per primera vegada una selecció representativa del treball de l'artista japonesa radicada a Catalunya i vinculada a la família Artigas des de principis de la dècada de 1960.

Mako Artigas (Tokio, 1937) és una creadora prolífica que mai no ha exposat els dissenys tèxtils que la van portar a treballar per firmes d'alta costura i prêt-à-porter com Paco Rabanne, Nina Ricci o André Courrèges. La mostra es podrà visitar del 17 de juny al 16 de juliol i comptarà amb la presència de l'artista de 86 anys el dia de la inauguració.

Amb aquesta exposició, Caterina Roma posa el focus en els fruits d'una vida plena d'històries, d'art i de cultura que fins ara no han sigut reconeguts.

Nascuda al Japó el 1937, Mako Artigas és una artista de renom internacional, però poc coneguda per al gran públic, que es va establir a Catalunya el 1960. La seva passió per l'art i la seva dedicació al disseny tèxtil la van convertir en una figura influent en el món de la moda – seguint la tradició familiar de la nissaga Artigas.

Durant els anys setanta i vuitanta, Mako va treballar a París, captivant la indústria de la moda amb els seus dissenys únics i innovadors. Les seves creacions van ser admirades per marques de prestigi com Paco Rabanne, Nina Ricci i André Courrèges, que les van fer servir pels seus dissenys d'alta costura i prêt-à-porter durant dècades.

El vincle de Mako Artigas amb la família Artigas, coneguda per la seva dedicació a l'art i l'artesania ceràmica, neix quan amb 23 anys arriba a Barcelona per estudiar estampació a l'Escola Massana, a on Josep Llorenç Artigas era professor de ceràmica. Com una alenada d'aire fresc i una finestra oberta a una manera diferent d'entendre l'art i la vida, Mako Artigas entra a formar part de la família Artigas casant-se el març de 1962 amb Joan Gardy Artigas.

'Mako Artigas. Tokyo-Paris-Barcelona'

Durant l'exposició 'Mako Artigas. Tokyo-Paris-Barcelona', els visitants podran contemplar per primera vegada les seves obres de disseny tèxtil sobre paper japonès, que dialogaran amb les ceràmiques de Caterina Roma, oferint una visió única de la seva trajectòria artística i la seva empremta a la moda a través del temps.

Ricard Bru, comissari de l'exposició, expressa: "Mako Artigas és una artista excepcional que ha deixat una empremta significativa en el camp del disseny tèxtil". I afegeix: "Aquesta exposició és una oportunitat única per explorar la seva creativitat i apreciar la seva contribució a l'art i la cultura. Convidant aquesta artista a mostrar els seus treballs a la Casa Estudi, Caterina Roma vol retre-li l'homenatge i el reconeixement que es mereix com a artista de primer nivell".

La mostra 'Mako Artigas. Tokyo-Paris-Barcelona' presenta un total de vint obres d'art tèxtil seleccionades de l'extensa trajectòria de l'artista. Els visitants tindran l'oportunitat de contemplar els seus dissenys únics per a teixits que van captivar el món de la moda – la majoria dibuixos en guaix, tintes a color i aquarel·la sobre paper japonès –, així com les ceràmiques de Caterina Roma, que s'exposaran al costat de les obres d'Artigas. A més, es realitzarà una projecció amb fotografies de l'artista i les seves obres, que permetrà als visitants conèixer en profunditat la seva vida, la seva trajectòria artística i el seu procés creatiu.

L'obertura oficial de l'exposició 'Mako Artigas. Tokyo-Paris-Barcelona' tindrà lloc el 17 de juny de 2023 a les instal·lacions de la Casa Estudi Caterina Roma a Púbol, on assistirà l'artista. L'exposició romandrà oberta al públic fins al 16 de juliol de 2023.

Casa Estudi Caterina Roma

La Casa Estudi Caterina Roma, fundada l'any 2020 per la ceramista Caterina Roma, ha esdevingut en poc temps un referent d'art i cultura a l'Empordà. En aquest espai singular, emplaçat en un edifici emblemàtic de Púbol, just al costat del Castell Gala Dalí, l'artista exposa els seus treballs – tant els utilitaris (porcellana i argiles salvatges) com els de peça única (cocció amb llenya a alta temperatura, d'efectes de cendra i flama) - que reflecteixen la recerca de l'excel·lència en el treball artesanal i artístic per part de Roma.

Fruit del compromís amb la comunitat artística i cultural, ocasionalment aquest espai d'art a l'Empordà també obre les seves tres sales d'exposicions a artistes convidats d'altres disciplines, que estiguin en sintonia amb l'esperit d'art artesà d'aquesta proposta cultural.