El Teatre Municipal de Girona s'expandeix a sis barris en la nova edició de l'Escènit

La programació d'estiu inclou nou espectacles del 29 de juny al 25 de juliol

El Teatre Municipal s’expandeix aquest estiu a sis barris de Girona amb una nova edició de l’Escènit. La programació d’enguany inclou nou espectacles, tots gratuïts, els dimarts i dijous del 29 de juny al 25 de juliol. Els espectacles inclouran diversos llenguatges artístics, com circ, dansa, instal·lació o musical de carrer.

La programació surt més que mai de les quatre parets del Teatre i s’expandeix per diferents barris de la ciutat amb espectacles al Barri Vell, l’Eixample, Sant Narcís, Pont Major, Santa Eugènia i Can Gibert del Pla. El cicle acull companyies internacionals i catalanes, tres de les quals compten amb elenc gironí”, ha explicat el vicealcalde en funcions Quim Ayats.

La programació començarà amb el nou espectacle de circ acrobàtic de mitjà format, Lemniscate, de la companyia francesa Bivouac, i acabarà amb Ino, d’Ino Kollektiv, una companyia de set artistes, dones i no binàries, amb sis nacionalitats diferents. També s’ha programat l’espectacle Exit, de la companyia belga Circumstances, amb la col·laboració del Centre Cívic Porqueres i La Jonquera Cultura, amb els quals s’articularà la gira gironina.

El projecte Otempodiz, una iniciativa artística de la companyia basca Ertza, també arribarà a Girona per posar en valor el talent de dos ballarins de Moçambic que, per l’entorn del qual provenen, veuen molt reduïdes les seves oportunitats de professionalització. En el marc d’aquest projecte, la companyia impartirà al Centre Cívic de Sant Narcís un taller de dansa africana per a joves del Güell Espai Jove. En el taller, podran conèixer la música i dansa tradicional de Maputo, la capital de Moçambic, i apropar-se al llenguatge artístic dels ballarins.

En la vessant d’adaptació i d’integració social, destaca Si fóssim flors, de Marga Socias, una instal·lació sostenible i interactiva adaptada per a persones invidents, amb textos en escriptura Braille, i Hem de parlar, de Vero Cendoya, un espectacle de dansa-teatre de carrer que parla de les relacions familiars i els seus conflictes i que compta amb una ballarina, un ballarí i un jove intèrpret amb síndrome de down.

D'altra banda, també s'hi podran veure alguns espectacles que han tingut bona acollida en fires i festivals estratègics. Manolo Alcántara mostrarà un desplegament d’intel·ligència mecànica amb Maña, un espectacle-instal·lació que gira al voltant de l'enginy i que ha rebut el Premi a l'Espectacle Més Innovador del TAC Valladolid 2022 i el Premi Susana Herreras al Millor Espectacle del Festival ARCA - Aguilar de Campoó. Joan Català també posarà el pes en l’objecte escenogràfic amb Idiòfona, el nou espectacle que, després de passar per l’Escènit el 13 de juliol, presentarà al Festival Grec i a Fira Tàrrega.

En l’Escènit d’aquest any, com a novetat i en dimecres, es presenta un espectacle coorganitzat entre La Marfà, l’Auditori de Girona i el Teatre Municipal de Girona en el marc de les programacions de Notes al Parc i Escènit. Es tracta del musical de carrer Estop, de Cor de Teatre, coproduït per La Marfà. 

"La línia que està prenent aquest cicle, d’organitzar propostes artístiques de qualitat, atrevides i innovadores i oferir-les al gran públic, és extremadament interessant per fer arribar la cultura als barris, a la gent gran, a les persones joves, i a les no tant joves", ha assegurat el vicepresident segon de la Diputació de Girona en funcions Albert Piñeira.

Més usuaris al teatre

En la temporada 2022-2023, el Teatre Municipal de Girona ha assolit un 20% més d’ocupació que l’any anterior i un 10% més que el 2019. A més, 1.081 noves persones usuàries han comprat entrades a través del web si se sumen les noves altes al web entre el 2022 i el 2023.