Els hotelers auguren la pitjor temporada dels últims anys si fa mal temps a l'estiu

El sector està preocupat per les previsions meteorològiques

Les previsions meteorològiques que parlen d'un estiu més fred i amb pluges preocupa als hotelers gironins. Si es confirma que a l'estiu farà mal temps, els hotelers auguren que aquesta podria ser la pitjor temporada dels darrers anys. Alguns hotels han endarrerit l'obertura per la falta de reserves i fa anys que acumulen davallada de clients.

"Si a aquesta situació complicada s'hi afegeix el mal temps pot ser una hecatombe", reconeix el president de l'Associació d'Hostaleria, Antoni Escudero. El mal temps pot fer que la temporada s'escurci encara més. Així ho manifesta el gerent de Costa Brava Centre Hotels, Martí Sabrià, que alerta que la plena ocupació es podria limitar a l'agost. El passat mes de maig ha estat el més fred dels darrers 22 anys a Catalunya. Així mateix, diferents previsions meteorològiques apunten que aquest serà un estiu més fresc i humit del que és habitual i que, de mitjana, els mesos de ple estiu registraran temperatures dos o tres graus per sota de la mitjana i que hi haurà pluges abundants.

Aquesta previsió se suma al moment complicat que el sector arrossega en els darrers anys, especialment per la caiguda del turista intern. "Des del 2008, la caiguda del turisme interior ha estat del 30% i les previsions ens fan pensar que aquest estiu s'hi sumarà una davallada d'un 10% més", ha explicat el gerent de Costa Brava Centre Hotels, Martí Sabrià, que reconeix que els hotelers del litoral gironí viuen en "un patiment constant" i que, si fa mal temps, és un problema afegit.

Sabrià assegura que els hotelers tenen "poques armes" per combatre aquestes males previsions i descarta que abaixar preus sigui una solució possible. Segons apunta, seria un "error" que la Costa Brava competís en preu amb d'altres zones de Catalunya i destaca que, precisament, la destinació s'ha diferenciat per l'aposta per la qualitat i atractius complementaris al sol i platja com és la cultura, la gastronomia o el patrimoni.

Si es confirma el mal temps, el gerent dels hotelers de la Costa Brava centre alerta que es pot escurçar encara més la temporada i limitar els bons registres d'ocupació durant l'agost, que és el mes per excel·lència que la gent fa vacances. "Si tens una reserva feta per a l'agost hi aniràs faci el temps que faci", reconeix. Ara bé, els problemes es poden viure sobretot, segons opina, en els mesos de pretemporada com juny o principis de juliol i també al setembre. En aquesta època, els establiments depenen força de les escapades de cap de setmana que, especialment, fan els turistes interiors. En aquest tipus de sortides el temps sí pot ser clau, assegura Sabrià.

Pel que fa al comportament del turista estranger, el gerent dels hotelers creu que el mal temps no frenarà les expectatives de visitar la Costa Brava perquè als seus països, especialment al nord d'Europa, encara fa més mal temps que aquí. A més, remarca que són viatges que tenen organitzats amb temps i que aquest tipus de reserves no es cancel·len "perquè hi hagi el risc de tenir dos graus o tres menys".

"Si fa mal temps pot ser una hecatombe"

Més pessimista és encara el president de l'Associació d'Hostaleria de les comarques gironines, Antoni Escudero. Segons reconeix, hi ha establiments que encara no han obert perquè la primavera ha estat dolenta i no tenien reserves. Per tant, la temporada d'estiu ja es presenta més curta que altres anys i, a més, destaca que si a aquests impediments s'hi afegeix el mal temps "pot ser una hecatombe".

El president dels hotelers gironins ha assegurat que hi ha molta preocupació entre el sector que, fins ara, havia omplert la meitat dels establiments amb turisme interior. Segons Escudero, aquest turisme ha caigut molt des que va començar la crisi i, segons alerta, per a aquest estiu esperen encara pitjors xifres "tant si fa mal temps com si fa bon temps".

Escudero ha apuntat que les tendències definitives es coneixeran a darrera hora ja que, segons assenyala, la manera de reservar les vacances ha canviat molt en els darrers temps i tothom -ja sigui turista nacional o estranger- reserva a última hora. "El turista estranger si ve aquí i veu que no fa bon temps, agafarà el cotxe i marxarà a un altre lloc", alerta.

El president de l'Associació d'Hostaleria de les comarques gironines ha explicat que, de la mà de la Generalitat, han decidit impulsar campanyes de promoció a països europeus com França, Bèlgica, Holanda i Gran Bretanya per atraure turistes. "Esperem que amb aquesta aposta puguem tirar endavant perquè hi ha molta preocupació entre el sector", ha manifestat.