L'art urbà pren de nou els carrers de Girona

Artistes de renom internacional treballen aquests dies les seves creacions a set espais diferents de la ciutat

El festival Milestone Project ha tornat a portar a Girona artistes reconeguts dins el món de l'art urbà amb l'objectiu que deixin plasmades les seves obres a espais poc convencionals. Segons el responsable del festival, Xavier Masó, s'han escollit parets que sovint són "lletges" i d'espai "oblidats" de la ciutat i s'han posat a disposició dels artistes que, amb l'ajuda de grues ja que es tracta de murals de gran format, van donant forma a les creacions.

L'experiència es va iniciar durant la primera edició del festival, l'any passat, i n'han quedat mostres en diferents punts de la ciutat. Una de les obres més emblemàtiques és la gran cocollona que va pintar Erica Il Cane a la façana d'un pàrquing a la zona de sota vies i que es detecta, sobretot, quan es travessa Girona en cotxe. De fet, aquesta imatge s'ha usat per al cartell de la segona edició del festival que, a banda de música, pensament i gastronomia, es completa amb una quarta pota que és l'art urbà.

El responsable d'aquesta secció, Angelo Milano, ha explicat que Girona és una ciutat on abunden els grafitis però que amb aquest festival es busca acostar als gironins treballs "més representatius de l'art urbà". Milano ha reflexionat sobre l'ús que habitualment es dóna a les parets a les ciutats com Girona i ha explicat que, el més normal, és trobar-hi publicitat. En aquest cas, però, ha diferenciat que l'objectiu dels artistes d'art urbà és acostar les obres de manera gratuïta a la gent per tal d'estimular l'art. "No tenen cap objectiu comercial, sinó artístic", ha explicat.

Els artistes del moment

Aquest any, el festival ha escollit com a artistes representatius del moment Momo (EUA), que ha iniciat una nova corrent anomenada 'grafoturisme' i que destaca per ser abstracta i basada en formes i geometries. Ell és el responsable d'un dels murals més importants d'aquesta edició, ja que pinta -amb l'ajuda d'una grua- una obra a la façana de l'edifici de la Telefònica, situat entre la carretera Barcelona i el carrer de la Creu.

Cyop & Kaf són dos artistes de Nàpols que, segons ha explicat el director artístic de la secció d'art urbà, Angelo Milano, han revolucionat el barri antic de Nàpols (anomenat el barri espanyol) amb dibuixos i treballs seus. "A cada carrer hi ha mínim deu dibuixos d'ells, l'han convertit com en la seva galeria", ha explicat. Per això, Milano s'ha decidit a portar-los fins a Girona per veure quina és la reacció del públic català davant la seva proposta. Concretament, faran dues actuacions, una a la façana de la discoteca Platea i l'altra a unes parets situades al xamfrà del carrer Fontanilles amb carrer Ginesta.

El responsable del festival, Xavier Masó, també ha destacat que donen oportunitats als artistes de casa i, per això, han cedit una de les parets (situada al carrer Pierre Vilar) a un artista andalús que viu a Vidreres, Malakkai, perquè hi pugui plasmar la seva obra.

Erica Il Cane, autor de la cocollona l'any passat, torna al festival i, enguany, farà una nova obra a una paret situada a la carretera Barcelona. A més d'aquests artistes, s'hi suma la participació de Boris Hoppek (que també repeteix) i que ha deixat diversos missatges en punts de la ciutat. A l'estació d'autobusos, per exemple, es pot llegir un dels seus "globos de pensament" amb la frase 'L'home boig no es pot tornar boig'.

Un altre dels artistes convidats pel festival és Blu que ja està donant forma a la seva obra en una paret lateral d'un edifici situat al carrer Joan Maragall, a tocar del carrer Bisbe Lorenzana.

Un cap de setmana ple de música

La part destacada del festival es viurà el cap de setmana, amb els concerts que hi ha previstos a l'escenari de les Ribes del Ter. Entre divendres i dissabte, passaran per aquest recinte artistes com Mishima, Antònia Font, Cocorosie, Maika Makovski, Amadou&Miriam o Olivemoon, entre d'altres.

El festival va arrencar l'apartat musical amb un concert, divendres passat al Teatre Municipal, del pianista Chano Domínguez.