La Coordinadora Nacional demana al Parlament un referèndum vinculant per a la independència

L'Auditori de Girona s'ha omplert per donar suport a la iniciativa de les consultes sobiranistes

 • El Palau ple de gom a gom en aquest acte de suport a les consultes sobiranistes © M. Estarriola
  El Palau ple de gom a gom en aquest acte de suport a les consultes sobiranistes © M. Estarriola
 • Alfred Bosch durant la seva crida massiva a la participació © M. Estarriola
  Alfred Bosch durant la seva crida massiva a la participació © M. Estarriola
 • Joel Joan va esperonar als presents amb el seu enèrgic discurs © M. Estarriola
  Joel Joan va esperonar als presents amb el seu enèrgic discurs © M. Estarriola
 • Una estelada onejant a l'Auditori-Palau de Congressos de Girona © M. Estarriola
  Una estelada onejant a l'Auditori-Palau de Congressos de Girona © M. Estarriola

La coordinadora nacional per la consulta sobre la independència acompanyada de les comissions organitzadores locals ha aprovat per unanimitat presentar una iniciativa popular perquè el Parlament de Catalunya convoqui un referèndum vinculant. Així s'ha decidit en el consell plenari que s'ha celebrat aquest diumenge a la ciutat de Girona.

Els impulsors de les consultes sobiranistes es basen en un dictamen jurídic, que van presentar fa un mes, que demostra que Catalunya disposa del marc legal necessari per celebrar un referèndum oficial a partir de la llei de consultes populars aprovada pel Parlament el passat 10 de març, i recollint 220.000 signatures. El responsable de campanya de la coordinadora nacional, Uriel Bertran, s'ha mostrat optimista ja que segons diu 'ara ja tenim una estratègia després de les consultes populars'. Bertran ha explicat que la ciutadana preguntava 'i després de les consultes què?', i per això ha destacat que després de les consultes 'hi ha més vida', com és el cas d'aquesta iniciativa popular que presentaran properament al Parlament de Catalunya.

Bertran ha explicat que 'ara toca que les institucions catalanes donin una resposta' a tot aquest moviment que ha construït la consulta sobre la independència. I per això Bertran demana que el Parlament de Catalunya 'sigui conscient de la responsabilitat que tindrà' i ha afegit que espera que 'les formacions polítiques no posin cap tipus d'obstacle perquè els tràmits es desenvolupin amb normalitat per acceptar aquesta iniciativa popular'.

Les més de 300 comissions organitzadores locals que han participat en el consell plenari començaran la recollida de signatures a partir de la tercera onada del proper 25 d'abril. El responsable de campanya de la coordinadora s'ha mostrat optimista i creu que 'superaran la xifra de 220.000 signatures' que necessiten per presentar-les al Parlament.

A més, ha destacat que les sensacions per les propers onades de consultes (la del 25 d'abril i la del 20 de juny), són 'molt bones' ja que segons ha dit 's'està trencant aquell esquema que les consultes només es feien en pobles petits'. Bertran ha remarcat que 'estem demostrant que és un fenomen democràtic i també un fenomen de participació ciutadana', i que ningú pot dir que 'no hi ha suport suficient', per això ha demanat que els partits polítics 'assumeixen la responsabilitat de donar veu al conjunt de la ciutadania catalana'.

1.200.000 catalans cridats a votar

El president de Sobirania i Progrés, Joel Joan, ha destacat en el transcurs de l'acte celebrat al Palau de Congressos de Girona l'elevat nombre de persones cridades a votar en el procés que tindrà lloc el proper 25 d'abril amb més de 1.200.000 catalans cridats a la participació. Per Joan aquesta xifra permetrà assolir després del 20 de juny més de 700.000 adhesions a favor de la independència, 'això representa una majoria absoluta al Parlament de Catalunya i això és el que acabarà passat, que acabarem declarant la independència des del Parlament', ha dit el president de Sobirania i Progrés.

En aquest sentit, Joan ha destacat la importància de les consultes i ha apuntat que són una iniciativa pionera, 'cap poble d'Europa des de la base civil havia posat urnes al carrer, som pioners gràcies a Eiximenis en una cosa que a Europa ni enlloc del món havia passat mai', ha dit.

Crida a la participació

L'escriptor i periodista, Alfred Bosch, ha remarcat al llarg de la seva intervenció la importància que els ciutadans participin de les consultes que tindran lloc el proper 25 d'abril als municipis convocats. 'El proper referèndum no va d'independència, no va sobre política, ni tampoc d'ideologia ni partits. Lo important sou vosaltres, per primera vegada la gent mana i ja era hora, això és democràcia', ha asseverat Bosch. En aquest sentit, també ha fet una crida a tots els ciutadans residents a Catalunya i empadronats en els municipis que participaran de la propera consulta perquè facin el gest d'anar a votar el proper dia 25. 'Intentem que tothom vaig a votar. Tota la gent gran i petita, avis, nets, homes, dones, gais, lesbianes, els de pell fosca, de pell clara', ha esberlat Bosch.

Amb tot, l'escriptor també ha volgut remarcar que és important portar a terme una consulta rigorosa, ja que 'el que estem fent no és cap ximpleria, estem a punt de canviar el procés de la història d'aquest país', ha dit.

 

 • Joel Joan diu que les consultes permetran proclamar la independència des de el Parlament
 • El president de Sobirania i Progrés destaca que les consultes són pioneres a Europa
 • Alfred Bosch fa una crida a la participació
 • L'escriptor destaca la importància de la gent dins el procès participatiu
 • Bosch diu que és important fer les consultes amb rigor i seriositat