El 10è 'Figueres es MOU' programarà més d'una vintena d'activitats

El certamen proposa tres espectacles participatius i dues peces de gran format

El festival de dansa i moviment al carrer 'Figueres es MOU' celebrarà del 27 de juny al 2 de juliol la seva desena edició amb una programació que inclou 25 activitats a l'espai públic, la majoria gratuïtes, amb la voluntat d'acostar la dansa a la ciutadania.

Els escenaris d’aquesta edició es concentren al centre de la ciutat: la plaça de l’Ajuntament, la plaça de l’Escorxador, la Rambla, o l'espai cultural La Cate, entre altres, amb la intenció que el públic pugui desplaçar-se a peu per veure els diversos espectacles proposats cada dia.

El certamen, a més, potencia els espectacles participatius que es desenvoluparan amb la col·laboració de diversos col·lectius de Figueres i l’Alt Empordà. És el cas de l’espectacle de dansa vertical Fargar, una proposta de la companyia Berta Baliu que comptarà amb la participació de la Colla Castellera de Figueres.

La peça de dansa-perfomance de caràcter inclusiu Las Muchísimas, de la companyia Maria Antònia Oliver, és un altre dels espectacles participatius protagonitzat per un grup de dones empordaneses que passen dels seixanta anys, en una proposta programada per Figueres Escena en col·laboració amb el festival.

En aquest àmbit també s'ha programat una proposta que pretén generar intercanvis entre els artistes del Col·lectiu Big Bouncers i un grup de persones voluntàries locals per tal de crear una peça única entre els materials físics i els espais en els quals s'actua.

També destaquen dos espectacles de gran format. D'una banda, la peça de la companyia francesa Bivouac que torna al Figueres es MOU per estrenar el seu nou espectacle. Es tracta d'una exploració acrobàtica de la relació entre el temps i l'espai en un dispositiu escultòric evolutiu experimental, amb dos ballarins i un acròbata de perxa xinesa que encarnen tres individus perduts en aquest no-lloc suspès.

De l'altra, l'espectacle de cloenda d'aquesta edició, Gran Bolero, una peça del reconegut coreògraf Jesús Rubio Gamo, protagonitzada per dotze intèrprets en una coproducció de Teatros del Canal de Madrid i del Mercat de les Flors de Barcelona, que es podrà veure en un escenari creat per a l’ocasió al Castell de Sant Ferran i amb el fons musical d'El Gran Bolero de Ravel.

De la resta de la programació, destaca l'actuació de la companyia vasca Led Silhoutte que presenten Los Perros, amb coreografia de Marcos Morau; el muntatge El dia que va morir l'últim panda del col·lectiu Projecte Ingenu; l’espectacle Moon / Cabinet of lunar wonders, de la companyia francesa Barks; o la peça de dansa i teatre Nest, una impactant proposta de Marie Gyselbrecht.

El festival, un any més, promou el treball en xarxa amb diversos equipaments de la ciutat per sumar sinergies que permetin programar espectacles amb valor afegit. En aquest àmbit, es programa Bestiari Dixit, un espectacle de Maria de Querol i Urša SeKirnik que forma part del cicle Balla’m un llibre i que tindrà lloc a la Biblioteca de Figueres, impulsat pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura i l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya.

En col·laboració amb el Museu de l’Empordà, el festival també programa la peça Les hereves, dels germans Guillem i Pol Jiménez, i les germanes Lorena i Marta Nogal amb música en directe de Cristina López.

Residència d'artistes al castell de Sant Ferran

Una altra de les línies de treball destacades del festival és el suport a la creació contemporània de dansa. Per això, la desena edició tornarà a acollir enguany la residència de companyies o artistes que s'instal·laran al Castell de Sant Ferran de Figueres per ultimar les seves noves propostes, que estan en diferents estadis de creació i producció. Al llarg del festival s'hi podran veure diverses mostres del procés i el públic podrà gaudir d’un primer tast dels espectacles.

Amb la col·laboració del Consorci del castell, el programa Suport a la creació acollirà les residències del ballarí i coreògraf Magí Serra que està treballant la peça Condens, una reflexió sobre com habitem els espais que estrenarà al Mercat de les Flors de Barcelona; de l’artista Àfrica Llorens (Moll de l’ós) que ultima la seva proposta Foradada, inspirada en una llegenda de la muntanya de Montserrat que combina artesania, circ i tradició, i que va presentar a la Fira Mediterrània; i de la companyia Irregulars (amb les ballarines Idolina Massa, Laia Vancells, Emma Pocq, Maria Fernanda Soberon i Azucena Momo) que estan treballant la peça Musa, una crida a la natura que hibrida poesia i dansa.

A banda d'aquestes residències, la companyia Berta Baliu i el col·lectiu Big Bouncers també aprofitaran el seu pas pel festival com a part del procés creatiu dels seus nous espectacles que encara no s'han estrenat. El festival també acollirà diversos dels espectacles del circuit d’aquest any de la plataforma espanyola de festivals de dansa en espais no convencionals Red AcieloAbierto.