Un estafador es va embutxacar més de 12.000 euros d'una dona fingint una relació amorosa

Fiscal, acusació i defensa demanen 21 mesos de presó al judici, que s'ha fet a l'Audiència de Girona

Un estafador reincident ha acceptat 21 mesos de presó per embutxacar-se més de 12.000 euros d'una dona fingint una relació sentimental a distància. Al judici, que s'ha fet aquest dimarts a l'Audiència de Girona, el processat ha reconegut que va enganyar la víctima i li va fer arribar fotografies d'un altre home fent veure que era ell.

D'aquesta manera, va aconseguir que la dona li fes diversos ingressos entre el juny del 2018 i el gener del 2020. L'home, que acumula dues sentències fermes per altres estafes, ha utilitzat l'última paraula per demanar perdó.

A més, també ha exculpat un altre acusat, que afrontava 18 mesos de presó, i ha reconegut que també el va enganyar. Aquest home queda absolt després que la fiscalia retirés l'acusació.

El processat ha reconegut al judici que el ganxo per començar a estafar la víctima va ser un anunci publicat a un web per vendre dues teles valorades en 250 euros cadascuna. Tot i que el juny del 2018 la dona li va fer dues transferències per cobrir l'import, l'acusat "en cap moment" li va fer arribar els televisors. A més, va començar a posar "excuses i pretextos" per aconseguir que la víctima li enviés més diners. Va al·legar, entre d'altres, despeses per una suposada assegurança, de gasolina o problemes de salut.

Després d'aquest "primer contacte", l'acusat va fingir tenir una relació sentimental amb la víctima: "Li enviava fotografies d'una altra persona com si fos ell i va establir una relació únicament telefònica". D'aquesta manera, i a través "d'argúcies" va fer que la víctima li fes més transferències bancàries o li enviés diners via Bizum.

Segons ha reconegut el processat a la sala de vistes, també va desplegar tot un seguit d'excuses i propostes per enganyar la víctima com ara que necessitava diners per crear un negoci, per pagar una multa, per cobrir una reparació o per afrontar despeses derivades de problemes mèdics.

En un primer moment, li va facilitar sempre el mateix número de compte, del qual era titular. Més endavant, però, va fer servir comptes d'altres persones per a les transferències, fetes amb codis bancaris perquè ell es pogués embutxacar els diners.

Segons recull l'escrit d'acusació de la fiscalia que el processat ha subscrit al judici, amb aquests enganys va aconseguir defraudar més de 12.000 euros a la víctima entre el juny del 2018 i el gener del 2020.

Un dels comptes utilitzats per cometre l'estafa era d'un home que s'enfrontava a una condemna de 18 mesos de presó acusat d'haver-se posat d'acord amb l'estafador per dur a terme l'engany. Al judici, però, aquest home ha al·legat que també va ser víctima de l'altre acusat i ho ha provat quan la seva defensa ha aportat una denúncia que havia interposat contra ell. L'estafador reincident, a més, l'ha exculpat durant la seva declaració.

Per això, la fiscalia ha retirat l'acusació contra aquest acusat i l'acusació particular s'hi ha adherit. El tribunal de la secció tercera de l'Audiència l'ha absolt de viva veu.

Per a l'altre acusat, la fiscal sol·licita 21 mesos de presó per un delicte continuat d'estafa amb l'agreujant de reincidència. El processat, Xavier Tolosa, té dues condemnes fermes pel mateix delicte dictades per un jutjat de Toledo i per l'Audiència de Lleida. L'acusació i la defensa s'han adherit a les conclusions definitives de la fiscalia. A banda de la pena de presó, i en concepte de responsabilitat civil, volen que l'acusat torni els diners estafats a la víctima.

Durant el darrer torn de paraula, el processat ha demanat "disculpes" a la víctima i ha dit que aleshores no estava "en el millor moment" de la seva vida: "Això està canviant, espero que algú sigui capaç de veure-ho". El judici ha quedat vist per a sentència.