L’Ajuntament de Girona participa en el projecte europeu Athena Plus

El consistori aportarà més de 400.000 documents digitals al portal web Europeana

El Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP) de l’Ajuntament de Girona ha estat convidat a participar com a soci en el projecte europeu Athena Plus, que té per objectiu proveir el portal web Europeana, dedicat al patrimoni, de documentació que ja estigui disponible en format digital i que compti amb una descripció estandarditzada. En aquest projecte hi participen 40 socis, en representació de 500 institucions culturals procedents de 21 estats d’Europa, en el conjunt dels quals es parlen 25 llengües. El projecte té una durada de dos anys i està liderat per l’Instituto Centrale per il Catalogo Unico delle biblioteche italiane e per la informazioni bibliografiche (ICCU) del Ministero per i Beni e le Attività Culturali d’Itàlia.  

Els membres que participen en el projecte Athena Plus s’han compromès a aportar conjuntament un total de 3,6 milions d’objectes digitals, juntament amb la seva descripció estandarditzada, que es podran consultar lliurement al portal web Europeana. L’Ajuntament de Girona contribuirà amb més de 400.000 documents de diferent tipologia que ja estan digitalitzats (al voltant d’un 11%), essent un dels socis que hi aporta més documentació.
 
Entre els materials custodiats a l’Arxiu Municipal que es podran consultar a Europeana en la seva versió digital, hi ha documentació textual històrica (5.682 documents), com ara correspondència procedent dels fons personals; llibres de naixements, casaments i òbits; padrons municipals d’habitants; llibres del cadastre o lleves. També hi haurà 843 llibres antics, com ara el Llibre del Mostassà, el Llibre del Sindicat Remença o la Crònica de Jeroni del Real, i 60.831 exemplars de diaris, principalment del Diari de Girona i El Punt (1.706.785 pàgines). També s’hi aportarà documentació fotogràfica (300.000 fotografies de premsa procedent dels principals diaris gironins) i audiovisual (2.200 hores d’emissions de la Televisió de Girona i 1.200 hores d’emissions de Ràdio Girona), a més dels documents fílmics que es conserven al CRDI, com els que formen part dels fons Antoni Varés, Narcís Sans o Joaquim Puigvert. També s’inclouran 20.000 documents i 5.000 peces procedents del Museu del Cinema.

La participació en aquest projecte ha estat possible gràcies als esforços en la digitalització de documents que duu a terme l’SGDAP des de fa més d’una dècada, i gràcies també als convenis subscrits amb els mitjans de comunicació gironins i a les donacions d’institucions, empreses i particulars.