El cinema Truffaut de Girona estrena projector digital

El cinema manté uns 20.000 espectadors l'any des de 2008

El cinema Truffaut de Girona estrenarà un nou projector digital. Aquest salt tecnològic millorarà la qualitat del visionat i ampliarà l'oferta de pel·lícules que es podran veure (ja que d'ara en endavant, gradualment, les distribuïdores només oferiran films en format digitals). Els cinèfils, però, podran seguir gaudint de pel·lícules antigues (de 35mm.), doncs el cinema conservarà un projector de bobines.

Per fer palès aquest canvi, aquest divendres s'inaugurarà el nou projector amb una còpia restaurada (amb més bona qualitat) del clàssic 'L'home tranquil' (1952), de John Ford.

El projector digital ha costat 55.000 euros, dels quals un 60% els ha aportat l'ajuntament de Girona i el 40% restant prové d'una ajuda de la Unió Europea que subvenciona la transició al suport digital. Aquesta ajuda demanava alguns requisits com projectar un 50% de films europeus -i d'aquest percentatge el 30 no nacionals-. Només dues sales de Catalunya -el cinema Truffaut de Girona i el cinema Baix de Sant Feliu de Llobregat- han obtingut aquesta ajuda.

Mentre que altres països subvencionen entre un 20% i un 30% del cost del canvi de format, ni la Generalitat ni el Govern espanyol tenen cap línia d'ajuda d'aquest tipus.

Si bé el 2013 està considerat l'any de la digitalització dels cinemes, només el 50% dels cinemes de casa nostra s'han convertit al digital, mentre que la mitja europea està sobre el 95%. El Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona -qui gestiona el cinema Truffaut- defensa la conversió al suport digital, doncs és un bon indicador de la salut de la sala. "En el que portem d'any, 150 sales (de l'estat espanyol) han tancat, entre d'altres coses per la pressió del format digital" ha explicat el membre del col·lectiu de crítics Paco Vilallonga, que ha defensat que "la reconversió al digital era obligatòria si es volia continuar projectant cinema al Truffaut.

El canvi de format del projector del cinema Truffaut (un cinema públic, tot i estar gestionat per una entitat privada) referma l'aposta del consistori gironí pel cinema. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha explicat que el Truffaut ha de seguir oferint un servei a la societat i "donar suport als nostres productors i creadors, així com estar a disposició de les entitats".

Anuari 2012

L'anuari del 2012, que recentment ha publicat el col·lectiu, detalla que l'any passat van passar 19.785 espectadors, superant els 18.988 espectadors del 2011 i els 19.584 del 2010 -el desè aniversari de la sala-.

Vilallonga ha explicat que un 25% dels espectadors d'any passat van assistir a actes com cinefòrums o cicles especials que no formaven part de la programació habitual del cinema.

Els tres films de l'any passat amb més assistència van ser: 'intocable' amb 1.247 espectadors; 'Blancaneu" amb 968 espectadors i 'Professor Lazhar' que el van veure 964 espectadors.

Programació d'estiu

Aquest estiu es reposaran pel·lícules com 'El cuarteto' (del 26 de juliol al 8 d'agost), Un asunto real ( del 2 al 15 d'agost), 'De óxido y hueso' (del 9 al 22 d'agost) i 'Amor es todo lo que necesitas' (del 16 al 29 s'agost).

La sala també programarà 'La lapidación de San Ettien' del director gironí Pere Vilà, 'La primavera' de Christophe Farnarier i 'La plaga' de Neus Ballús.