'La pell eixorca' reflexiona sobre la guerra a través d'obres d'Espriu i T. S. Eliot

L'obra és la primera coproducció teatral de l'Ajuntament de Figueres

L'obra 'La pell eixorca' és una reflexió basada en els textos 'La Pell de Brau' de Salvador Espriu i 'La Terra Eixorca', una adaptació d'Agustí Bartra de 'The Waste Land' de T. S. Eliot. L'obra, que dirigeix Francesc Cerro-Ferran, és un exercici multidisciplinar on el teatre i la poesia convergeixen amb l'audiovisual.

"No fem cap interpretació dels textos, a partir d'ells fem una reflexió", ha declarat Cerro-Ferran. Segons el director, davant la destrucció, tant Espriu com Eliot van proposar com a única solució el diàleg. Per això, l'obra representa un diàleg entre Tirèsies (interpretat per l'actriu Txe Arana) i el brau (Sepharad).

El drama s'emmarca en la barbàrie de la guerra i l'obsessió pel poder, des d'on el muntatge reflexiona sobre la decadència dels valors humans. El text de l'obra apel·la a la fe, la comunicació o l'esperança per arribar a la llibertat i la reconciliació. La idiolatria dels dictadors i l'holocaust estan presents en el muntatge, així com també hi estan en els textos de referència d'Espriu i Eliot.

'La pell eixorca' s'estrenarà el 27 de juliol al Teatre El Jardí de Figueres i les entrades ja estan a la venda. A banda de l'estrena a Figueres, els impulsors del muntatge confien que pugui fer gira a d'altres localitats.

Una coproducció

L'obra -que s'emmarca dins dels actes de l'any Espriu- és una coproducció entre l'Ajuntament de Figueres i el Consorci Transversal Xarxa d'Activitats Culturals. L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha subratllat que el paper de l'administració en moments de mancança de recursos econòmics és molt important. Per això, ha justificat que el consistori complementi l'exhibició i difusió teatral amb la producció d'obres. Felip ha remarcat que és un punt d'inflexió i que "ajuda a què Figueres sigui una ciutat de teatre".


 
El muntatge teatral també s'emmarca dins de programa de la 27a edició del Festival Castell de Peralada 2013. El director del festival, Oriol Aguilar, ha explicat que "el festival ha esdevingut un patrimoni col·lectiu", motiu pel qual han decidit sortir de Peralada i programar aquesta obra al Teatre Jardí de Figueres.

El drama està inclòs en el cicle Paral·lels del festival, que programa espectacles on es confronten dos artistes com Espriu i T.S. Eliot o Britten i Bach. El festival també dedicarà el concert inaugural a Espriu.