Un de cada dos parts que es fan al Trueta són considerats d'alt o molt alt risc

El 2022 se'n van atendre 1.227 amb un total de 1.252 naixements

Un de cada dos parts que tenen lloc al Trueta de Girona són considerats d'alt risc o de molt alt risc. El centre hospitalari és, de fet, el públic de la regió que atén més volum de parts l'any. El 2022 en va registrar 1.227 dels quals un 11% van ser considerats de molt alt risc; el 38% d'alt risc; el 23% de risc mitjà i el 28% de baix risc.

Aquesta circumstància es deu al fet que el Trueta és el centre de referència de la Regió Sanitària Girona per als parts de risc, ja que és l'únic que disposa d'Unitat de Cures Intensives Neonatals, a més de la Unitat de Cures Intensives d'Adults i d'un equip de professionals qualificats per poder atendre atendre'ls.

El percentatge global de cesàries va ser del 22% però aquestes xifres varien en funció del risc que suposa cada part. Així, segons les dades recollides el 2022, mentre que en els parts considerats de molt alt risc el percentatge de cesàries se situa al 35,9%, en els d’alt risc baixa al 22,8%, en els de risc mitjà se situa al 18,3% i en els de baix risc és del 13,9%.

Els 1.227 parts registrats el 2022 van suposar un total de 1.257 naixements, el 34% dels quals van ser d'usuàries que tenen altres centres de la regió com a hospital bàsic de referència, de manera que han parit al Trueta pel risc del seu embaràs i part.

A més, el Trueta acull els parts prematurs de tota la regió sanitària. Així, l’any 2022, el 27% dels parts registrats eren de nadons nascuts per sota de les 37 setmanes de gestació: el 21%, entre les setmanes 33 i 37; el 3%, entre les setmanes 28 i 32; l’1,8% eren de menys de 28 setmanes, i en el 0,2% dels casos no estava registrat.

D'altra banda, fa uns dies l'àrea de maternitat del Trueta ha obert sis habitacions (3 individuals i 3 dobles) que han estat totalment reformades, dins la primera fase de les obres de millora que es fan a la planta. El canvi més important és la reconversió de tres habitacions de dobles a individuals, i que totes 6 disposen de bany complet.

Aprofitant la renovació de les habitacions de l'area maternoinfantil, el Trueta ha començat a incorporar nous bressols, també coneguts com a sidecars, que permeten fer collit per promoure el vincle mare-nadó des del moment del naixement. L'adquisició dels primers bressols és fruit de la col·laboració de l'empresa Euromet Agrofood, que ha fet donació de set unitats en el marc del programa de mecenatge Fem+Trueta.

Un cop les obres de tota la planta estiguin acabades, hi haurà un total de 17 habitacions individuals i només 5 seran dobles, totes amb bany complet, amb dutxa inclosa. Tres de les habitacions també estaran equipades per a l’atenció de pacients en estat semicrític, tant durant l’embaràs com durant el puerperi.

Les pacients que ingressin en aquests llits seran les que necessitin ser monitorades contínuament, com ara les dones amb preeclàmpsia greu. El projecte de millora a la planta de Ginecologia i Obstetrícia, situada a la quarta planta sector A, suposa una inversió d'1,8 MEUR.