Les agressions a metges i sanitaris de l'hospital de Palamós i els CAP del Baix Empordà han crescut fins a un 45% durant el 2022. Els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE) n'han registrades 67 al llarg de l'any.
La majoria són verbals, però hi ha 27 casos que han acabat amb agressió física. La directora de Recursos Humans del SSIBE, Mariona Casanovas, explica que la pandèmia també ha comportat que "el llindar de tolerància" dels pacients sigui més baix, i que una espera massa llarga pugui derivar "en una escridassada".
Aquesta és una de les dades que recull la memòria del SSIBE, que a grans trets constata com s'ha recuperat l'activitat després de la pandèmia. Per posar un exemple, l'hospital ha fet un 18% més d'operacions.
L'àrea geogràfica que abraça el SSIBE inclou gran part de la comarca del Baix Empordà. Gestiona l'hospital de Palamós, el centre Palamós Gent Gran, els CAP de Torroella, Palafrugell, Palamós i la Bisbal, i fins a 28 consultoris locals. Dona cobertura a una població de 138.500 persones, a les quals s'hi ha de sumar tota aquella estacional (que durant l'estiu, supera les 66.000).
La memòria de l'any passat, sobretot, constata com es va recuperar l'activitat després de la pandèmia (situant-se a nivells similars o lleugerament superiors als del 2019). Si es posa el focus en l'hospital de Palamós, el de referència de la comarca, les dades parlen per elles mateixes. Durant el 2022 van créixer un 6% les altes hospitalàries (1.568), un 16% les visites a urgències (63.696) o un 18% les intervencions quirúrgiques.
En total, al llarg de l'any des dels quiròfans es van fer 6.284 intervencions. D'aquestes, en 2.568 els pacients van necessitar haver d'ingressar, i la resta van ser ambulatòries. La directora assistencial del SSIBE, Anna Ribera, explica que després de la covid, "i com que érem conscients de tot el retard que hi havia acumulat", es va demanar als professionals que fessin "un esforç" per poder-se posar al dia.
Això ha comportat que els quiròfans de l'hospital s'obrin també de tardes i, si cal, en dissabtes. I de retruc, subratlla Ribera, també ha permès reduir llistes d'espera. Ara hi ha unes 900 persones que estan pendents d'operar-se, però segons concreta Ribera, tan sols n'hi ha 30 que "es troben fora de garantia"; és a dir, que superen el termini òptim que es fixa perquè se'ls intervingui. I la majoria -en concret, 28- s'han de fer una operació de cirurgia plàstica.
Ribera també subratlla que, pel que fa a aquest 2023, els esforços se centraran a abaixar la llista d'espera de consultes externes. I això, en paral·lel, també suposarà haver d'incrementar "les proves diagnòstiques i les intervencions quirúrgiques". En aquest cas, a les especialitats on caldrà incidir més seran les de dermatologia, traumatologia, rehabilitació i cirurgia. "El que hem demanat als professionals és que facin més primeres visites i que també intentin ser el més resolutius possible", concreta Ribera.
Més agressions
La covid-19 s'ha traduït en més feina endarrerida al SSIBE, però també ha comportat un augment de la conflictivitat dels pacients. Perquè com explica la directora de Recursos Humans, també arran de la pandèmia, ara "el llindar de tolerància és més baix", i això ha comportat que s'hagin incrementat les agressions a metges i personal sanitari.
En concret, durant el 2022 se'n van registrar 67. De mitjana, és una cada cinc dies. La gran majoria -en concret, 40- han estat verbals, però també hi ha 27 casos en què els professionals han rebut cops i empentes per part dels pacients.
Segons concreta Casanovas, en comparació amb el 2021, les agressions tant al personal de l'hospital com de l'atenció primària han arribat a pujar fins a un 45%. "És moltíssim, hi ha hagut un gran salt en comparació amb anys anteriors; veiem com l'angoixa i el cansament contingut ha comportat que s'hagi abaixat el llindar de tolerància", explica la directora del SSIBE, que concreta que allà on se n'han registrat més és a urgències.
Preocupació per les baixes
Actualment, la plantilla del SSIBE compta amb 1.498 professionals, la majoria de les quals -un 80%- són dones. La directora de Recursos Humans explica que un dels aspectes que els "preocupa" és l'increment que hi ha hagut de l'absentisme, que ja "depassa el 8%" (i que durant el 2022 ha arribat a pujar més d'un punt percentual).
En aquest cas, el terme fa referència a aquelles baixes que s'agafa el personal, bé sigui per malaltia comuna, bé sigui per l'angoixa que els ha comportat alguna situació. "El que ens preocupa és que hi hagi tantes persones que agafin incapacitats temporals per malalties o bé perquè no se senten bé", concreta Casanovas.
I de fet, això també lliga amb l'augment de peticions de consultoria psicològica que el SSIBE ha rebut des del servei que ofereix als seus professionals. En total, durant el 2022 aquest servei ha atès 205 professionals per ajudar-los a superar l'estrès o l'angoixa que els ha comportat alguna situació determinada. En comparació amb el 2021, són un 59% més.
Cap al nou hospital
L'any passat, el pressupost del SSIBE va ser de 98,6 milions d'euros (MEUR). Gran part dels quals, procedents del Servei Català de la Salut (CatSalut). La seva codirectora general i gerent, Montse Garcia, explica que els comptes estan sanejats i que s'ha pagat el 100% de la retribució variable per objectius, però tampoc amaga que aquest 2023 vindrà marcat per "l'austeritat" (en part, arran de la inflació).
Garcia també avança que ja s'està començant a treballar amb nou hospital de Palamós, que ha de ser una realitat el 2035. Durant el proper any i mig, s'anirà treballant el pla funcional que servirà de guia per saber com ha de ser el centre, en paral·lel a què l'Ajuntament de Palamós, per la seva banda, faci la reserva dels terrenys al costat de la C-31 on s'haurà d'aixecar el nou hospital.