Els Bombers es neguen a fer hores extres

La mesura ha obligat a tancar els parcs d'Hostalric i La Pera

Els esforços de la sala de control de Bombers de la regió de les Comarques Gironines per quadrar els serveis dels parcs per aquest diumenge han servit de poc. Dos parcs, el d'Hostalric (Selva) i el de La Pera (Baix Empordà), han tancat. El personal dels dos centres estan fent aquesta guàrdia a Lloret de Mar, Maçanet i Olot. El camió amb tanc de 10.000 litres d'Hostalric està ara a Lloret.

El funcionament habitual del cos és que el responsable de la guàrdia de cada parc consulti la llista d'hores extres del lloc i truqui al bomber que li tocaria fer-les. Si aquest es nega, es truca al següent de la llista. Si no apareix algú disposat a cobrir aquesta vacant, s'informa a la sala de control de la demarcació. I torna a començar la ronda de trucades. Per la guàrdia d'aquest diumenge, segons ha pogut saber l'ACN, totes han estat inútils.

Des de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments ha confirmat que efectivament aquesta és la situació d'Hostalric i La Pera però s'ha subratllat que "la resposta operativa" en cas d'una emergència "està garantida" perquè l'assumirien parcs pròxims.

Consultes internes als parcs

Des de fa quatre dies a tots els parcs dels Bombers de la Generalitat es duu a terme un escrutini intern per saber si el personal de cada lloc està disposat a mantenir la negativa a fer hores extres. La mesura de protesta també inclou al col·lectiu de Major Dedicació. Aquest darrer està format per bombers que cobren un suplement salarial a canvi de fer guàrdies extraordinàries quan siguin requerits.

Aquest compromís, però, no inclou els caps de setmana, quan els de MD poden negar-se a fer també hores extres. De fet, està previst que bona part d'aquests bombers presentin la renúncia al complement les properes setmanes.

Granollers, Mataró i Badalona, "sota mínims"

Els parcs de Granollers, Mataró i Badalona, segons Antonio Del Río, portaveu d'UGT, estan funcionant amb un efectiu menys dels considerats "mínims". És a dir, la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments estima que la dotació d'efectius ha d'assolir una xifra mínima en cada parc i els de "Granollers, Mataró i Badalona" aquest diumenge tenen "una persona menys".

Les estimacions de la dotació de cada parc es fan per garantir que es pugui atendre les emergències en condicions de "seguretat". La direcció general necessita que els bombers facin hores extres per poder garantir aquests mínims a tots els parcs durant les 365 guàrdies de l'any. La seva negativa a fer-les "obligarà" a tancar més parcs durant els propers mesos, avisa Del Río.

Malestar amb Espadaler

La intervenció del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, el passat dimecres al Parlament, durant la presentació de la campanya forestal, on va afirmar que hagués tingut "més pau social però no la consciència tranquil·la" pagant "més hores extres" en lloc de contractar "4 o 5 mitjans aeris" ha creat "malestar" en el cos de Bombers.

Per "evidenciar" que no només es preocupen per les hores extres ara es neguen "a fer-ne més", ha raonat Del Río, que recorda que les protestes dels Bombers són en realitat contra unes retallades que afecten la qualitat del seu servei.

Es tracta d'un fet "sense precedents" perquè els sindicats havien intentat anys enrere articular una protesta basada en la negativa de fer hores extres, recorda Del Río. Però sempre s'havia aconseguit una resposta "desigual". Aquest cop, en canvi, "és unànime", ha celebrat el sindicalista. La protesta de les hores extres quedaria interrompuda "si una emergència ho requerís", ha assegurat.