Salellas avisa: ''No hi pot haver govern a Girona sense Guanyem''

Geis (Junts) i Ayats (ERC) no es mullen i esperen a rebre propostes

El cap de llista de Guanyem Girona, Lluc Salellas, defensa que no hi pot haver govern a Girona sense la presència de Guanyem. L'alcaldable aspira a obtenir la vara i sosté que un acord entre el PSC (la força més votada) i Junts, ja sigui per a la investidura o per formar govern, seria "una estafa".

"Tots dos han dit que en cap cas governarien amb l'altre", afirma. A Girona els partits comencen a moure's després de la nit electoral. Mentre la guanyadora, la socialista Sílvia Paneque, vol fer valer el primer lloc, Salellas, també amb vuit regidors, subratlla la majoria dels partits independentistes. De moment la candidata de Junts, Gemma Geis, i el d'ERC, Quim Ayats, no es mullen i sostenen que pertoca a les altres dues forces "moure fitxa".

Al migdia, el "pinyol" de la formació municipalista -com ha concretat Salellas- s'ha reunit per avaluar els resultats i, a partir d'aquí, definir quina serà l'estratègia a l'hora d'afrontar les negociacions. L'objectiu: que Lluc Salellas sigui investit alcalde el proper 17 de juny. I els dos eixos que ho guiaran: un programa "de canvi i transformador" que també inclogui l'aposta per la independència.

Salellas explica que, un cop s'engeguin les converses formals amb la resta d'alcaldables -més enllà dels missatges de rigor que es van intercanviar ahir a la nit- la seva aposta és desencallar "al més aviat possible" la fórmula per a la investidura. I si pot ser, també del futur govern de la ciutat. "Però sempre, com he dit i reitero, en base a un programa de govern".

Per a Salellas, precisament això és el que determina "el canvi a la ciutat", més enllà dels suports que pugui obtenir i que, si ell surt investit, "que l'alcalde sigui de Guanyem és evident que suposa un canvi". El cap de llista de Guanyem assegura que, deixant de banda "la dreta espanyolista", amb qui no pensa asseure's, sí que "s'ha de poder parlar tant amb el PSC com amb ERC i Junts". Això sí, tenint molt presents les dues condicions per al canvi: la del programa i la del lideratge.

El cap de llista de Guanyem, però, ja subratlla d'entrada que a Girona, qualsevol fórmula "passa perquè Guanyem hi sigui". "Tant per als qui propugnen un govern independentista i ho han explicitat, com per a aquells altres a qui la independència no els importa", afirma (en referència a Junts i ERC d'entrada, i després al PSC). "Per tant nosaltres parlarem, tenim ganes d'arribar a acords i hem dit sempre que volem governar", afegeix.

"Una estafa"

Salellas parteix de l'apriorisme que, durant la campanya, tant el PSC com Junts van dir "que en cap cas no governarien amb l'altre". I per això, afirma que la seva formació serà actor determinant en el futur govern de la ciutat. "Parteixo de la premissa que socialistes i Junts no governaran i compliran amb el compromís que han fet públic en campanya; si no ho fessin, em semblaria que seria una estafa de cara a la ciutadania", assegura.

I fins i tot, Salellas encara va més enllà. Afirma que una possible 'sociovergència' li semblaria "un acord molt poc legítim" i "conseqüència d'un pacte construït entre cúpules a Barcelona i no a la ciutat".

Més enllà d'això, Lluc Salellas es mostra prudent i demana temps. També, perquè Guanyem Girona és una formació assembleària i, per tant, no li correspon a ell decidir els passos que es faran. "Nosaltres començarem avui a obrir negociacions, amb les preferències que he dit abans: programa de canvi i eix nacional, perquè Girona ara també ha votat en clau independentista", afirma. "Parlarem i veurem qui arriba a acords partint d'aquestes bases", conclou.

La ciutat, al capdavant

Tant Gemma Geis, amb els sis regidors que suma Junts, com Quim Ayats, amb els tres que va obtenir ERC, de moment es mostren cauts. L'una i l'altre asseguren que a ells no els pertoca fer el primer pas i que, en tot cas, allò que manarà a l'hora de parlar d'acords serà la ciutat.

"Estem absolutament compromesos amb Girona i en allò que puguem fer per sumar per a la ciutat; però són les forces que han tret vuit regidors les que han d'assolir els acords, i per tant, moure fitxa", explica la cap de llista de Junts. Geis de moment no parla d'entrar a govern o no –"soc persona de govern, però també sé que a vegades s'ha d'estar a l'oposició", precisa- i subratlla que, en aquest 28-M, allò "important" és el projecte de ciutat.

La candidata no amaga que sempre ha dit que Girona ha de tenir un govern independentista. Però també demana que tot tingui els seus tempos, perquè quan se li demana què més pesa, si el sobiranisme o que governi la llista més votada, la seva resposta és clara: "Ara pesa la ciutat de Girona i poder ajudar tota la ciutadania, perquè al capdavall hi ha molta gent que ens ha fet confiança".

"El nostre compromís sempre serà amb Girona: som gent seriosa, rigorosa, que ens agrada governar i vetllar per la gent de manera seriosa i amb compromís, sigui quina sigui la nostra posició", afirma. "I el que no canviarem és la nostra manera de ser, que és la de solvència i independència", subratlla.

"Ser útils"

I l'alcaldable republicà pràcticament també s'expressa amb les mateixes paraules. "Sempre hem volgut treballar incansablement per a la ciutat, ser útils i una opció responsable; i això és el que seguirem fent", afirma Quim Ayats. "Esquerra segueix al servei de tots els gironins i gironines, i per tant, amb qui camini cap aquí nosaltres tindrem la mà estesa per poder-ne parlar", hi afegeix.

El cap de llista d'ERC afirma que no és a ells a qui pertoca "prendre la iniciativa". I en referència a allò que els guiarà a l'hora de fer pactes, reitera que avantposarà la ciutat. "L'element que hem de tenir en compte és el què, com fer el salt que a Girona li pertoca; en aquest sentit, evidentment escoltarem tothom perquè volem el millor per a la ciutat", conclou.