Ripoll canta a la natura amb la 49a Festa de la Cançó de Muntanya

L'acte està emmarcat dins de les activitats de la Capitalitat de la Cultura Catalana

Uns 250 cantaires de corals de centres excursionistes d'arreu de Catalunya s'han reunit, un any més, a Ripoll per commemorar la 49a Festa de la Cançó de Muntanya. Els participants han ofert una petita mostra durant la missa a l'interior del monestir del poble i, posteriorment, han cantat a l'exterior del monument històric.

"Les cançons de muntanya són molt conegudes i populars, la nostra cultura està lligada a la natura i els muntanyencs sempre hem volgut retre homenatge a la neu i el bosc", ha explicat l'organitzadora de l'acte, la Sofia Daura. Els cantaires, asseguren que les peces musicals estan "profundament arrelades" a les tradicions excursionistes i són una "mostra" de la cultura catalana.

"La idea de la festa i la trobada va néixer d'un grup d'entitats excursionistes amb la voluntat d'unir cultura, música i natura", ha explicat l'organitzadora de l'acte i presidenta del centre excursionista 'Els Blaus', Sofia Daura. Amb l'edició d'enguany, ja són 49 vegades que les diverses associacions excursionistes i corals d'arreu de Catalunya s'uneixen per celebrar els seus orígens.


Aquest cop, un esmorzar de germanor i la visita al Museu Etnogràfic de Ripoll han donat el tret de sortida. Posteriorment, els cantaires han participat en la missa cantada a l'interior del monestir on han interpretat la 'Missa dels excursionistes' i la 'Cançó de la rosa', entre d'altres. Un cop finalitzada, els participants s'han plantat al davant del monestir des d'on han cantat a la natura amb peces de Geisser, el 'Virolai' de Josep Rodoreda i Jacint Verdaguer i, sobretot, 'La muntanya' de Pere Jordà. La jornada però acabarà amb un dinar i un concert de corals.

"Els muntanyencs sempre hem cantat sobre la neu, els arbres i el bosc", ha explicat Daura. Enguany, la festa s'ha realitzat a Ripoll donat que el poble és durant tot l'any la Capital de la Cultura Catalana. "És un lloc emblemàtic, el bressol dels catalans", ha explicat l'organitzadora. "Aquestes cançons són un reflex dels sentiments del catalans, del país i de la natura que és un fet molt predominant a casa nostra, també mostren la nostra voluntat de llibertat", ha afegit el regidor de Cultura de Ripoll, Ramon Santanach.

Una idea similar ha explicat el president de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, Jordi Merino. "Les cançons de muntanya estan molt arrelades a la tradició excursionista, venen des de l'època dels escoltes i es feien com un tribut a les persones que sortien a caminar", ha detallat. Segons Merino, la federació té diverses disciplines excursionistes però la cultura també té un "pes especial" dins les entitats. "Cal conservar les tradicions del país i que els joves s'animin a entrar dins les corals dels centres excursionistes perquè actualment en formen part gent d'edat avançada", ha afegit.

Objectiu: 125.000 visitants

Segons el regidor de Cultura de Ripoll, aquesta festa popular coincideix amb "l'equador" de les activitats programades per celebrar la Capitalitat de la Cultura Catalana. Fins ara, unes 25.000 persones s'han apropat fins a Ripoll i, des del consistori, s'espera arribar fins a les 125.000 a finals d'any.

Visita la galeria d'imatges de la festa.