Multen 11 establiments per infringir la llei antitabac

L'Agència de Salut Pública ha rebut durant el 2012 una vintena de denúncies

L'Agència de Salut Pública ha fet 3.048 inspeccions durant el 2012 per garantir que es compleix la llei antitabac a les comarques gironines. En la gran majoria dels casos, el 91,5%, no van detectar cap infracció d'aquesta llei que va entrar en vigor fa dos anys.

Tot i això, sí que han detectat incompliments o deficiències en 260 casos i en el 0,8% de les inspeccions han enxampat persones fumant en llocs prohibits o propietaris de locals que encara permetien fumar. Les inspeccions s'han traduït en 11 expedients sancionadors, dels quals quatre són multes a particulars i la resta a bars, restaurants o establiments d'oci nocturn.

El servei regional a Girona de l'Agència de Salut Pública de Catalunya considera que aquests resultats són "positius". Des que va entrar en vigor la llei, ara fa dos anys, que prohibia fumar a establiments, centres de treball, transports públics, bars, restaurants i locals d'oci nocturn, han fet més de 7.300 inspeccions a les comarques gironines.

En un 91,5% de les inspeccions no van detectar cap deficiència, un nivell de compliment semblant a l'any anterior quan el percentatge de compliment va ser del 92%. Tot i això, encara han trobat algun incompliment, s'han rebut denúncies i han imposat sancions.

Durant el 2012, han incoat 11 expedients sancionadors, dels quals quatre han estat a particulars que fumaven en un lloc prohibit i la resta per a titulars d'establiments que permetien fumar-hi. Són sis bars o restaurants i un local d'oci nocturn. L'any passat en van ser 21.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha rebut a les comarques gironines un total de 19 denúncies durant el 2012, moltes menys que l'any anterior, quan en van ser 78. Deu denúncies han estat contra titulars d'establiments per permetre fumar en un lloc prohibit, sis contra particulars que fumaven en lloc prohibits, dos per deficiències en els mecanismes que impedeixen l'accés de menors d'edat a les màquines expenedores de tabac i una per manca de senyalització de la prohibició de venda de tabac a menors d'edat.

A part de les inspeccions que han fet els agents de Salut Pública, també en fan les policies locals de diversos municipis i els Mossos d'Esquadra que han fet campanyes específiques destinades a garantir el compliment de la llei.