Les tanques de la plaça Europa de Girona desapareixeran passat l'estiu

Només un 8% dels 1.492 afectats per les obres del TAV han demanat les subvencions sobre l'IBI

Després de diversos calendaris sobre les obres de reurbanització de la zona afectada pel TAV, el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Girona ha intentat concretar alguns primers detalls. En principi, si les obres segueixen a bon ritme, Ribas espera que es puguin treure les tanques que es troben situades a la zona de l'antiga plaça Europa després de l'estiu, a finals del mes de setembre. Es tracta de les balles fixes que ocupen la zona on es troba el Gimnàs Girona, a tocar del carrer Josep Maria Gironella. " L'alliberament de les tanques ha de ser factible a finals de setembre si es cobreix el mes de juliol", ha assegurat.

Segons Ribas, després només quedarien "algunes tanques filades mentre s'acaba d'asfaltar la zona". "Tot i això, però, es treuen unes tanques i se'n posaran unes altres a la plaça Montserrat", ha comentat. El regidor d'Urbanisme ha explicat que els treballs per reposar aquesta zona tindran una durada d'uns dos mesos. D'altra banda, Ribas preveu que el proper mes de juliol es liciti la  "separata" que uneix el carrer Bisbe Sivilla amb la zona del parc Central. "L'adjudicació tardarà uns dos mesos. Ja sabeu que el carrer Bisbe Sivilla té un problema de drenatge així que només quan obrim sabrem què tenim a sota. Aquests  treballs no han de generar moltes complicacions", ha comentat.

"M'agradarà veure què explicarà Adif quan vegi que a finals del mes de desembre, tal i com està previst, ja estigui fet la plaça Montserrat i la zona del Parc Central", ha explicat Ribas. El regidor ha ressaltat que el proper mes d'abril del 2014 ja hauria d'estar enllestida i neta tota aquesta zona afectada. "Esperem que ells siguin igual de ràpids i arreglin el carrer Brossa i les goteres de la llosa de l'estació, que encara estan fent forats per veure el recorregut d'una d'elles", ha afegit. En aquest sentit, Ribas ha subratllat que el consistori no "renuncia" a que Adif es faci càrrec del cost dels treballs de reposició. "Seria de mal gestor no actuar, seure a la cadira i plorar perquè no fan el que els toca fer. Nosaltres hem de tirar endavant i llavors reclamar", ha assegurat. De nou, el regidor ha tornat a ressaltar que "no entén" com Adif no vol arreglar la zona de "fora tanques" més pròxima a l'estació del TAV.

"Aquests treballs han afectat i perjudicat directament o indirectament a tota la zona, com els carrers Santander i, fins i tot, el barri de Sant Narcís. "És feina de l'ajuntament recuperar-ho i des del departament d'Urbanisme ja hi estem treballant", ha assenyalat.

Només 117 sol·licituds per demanar les subvencions

D'altra banda, el consistori ha donat a conèixer que només un 7,8%, 117 dels 1.492 possibles afectats per les obres del TAV, han demanat les subvencions que va oferir el consistori gironí, referents a la bonificació de l'IBI. Deu d'elles, però, són de fora de la zona d'actuació i seran denegades. "Ens ha sorprès que dels 1.492 béns subvencionables només ho hagin demanat una petita xifra de persones", ha comentat Ribas. El regidor ha recordat que només s'hi poden acollir els habitatges situats entre el carrer Bisbe Sivilla i l'avinguda de Sant Narcís, els de la plaça Europa i el carrer Josep Maria Gironella o Santander que rebran una subvenció del 90%. D'altra banda, diverses finques dels carrers Manel Bonmatí, Oviedo i de la carretera de Santa Coloma poden rebre un 50%.

El cap de l'àrea d'Urbanisme ha demanat als interessats que es dirigeixin al centre cívic a directament a l'Ajuntament de Girona per presentar les sol·licituds. "Recomanem que en cas de dubte, presenti la instància i llavors des del consistori ho valorarem", ha apuntat. Tot i això, qualsevol persona que tingui deutes amb el consistori no podrà acollir-se a aquesta subvenció. "Una altra cosa clau és combatre els rumors que han sorgit sobre el pagament de les compensacions. L'ajuntament té els diners per cobrir-ho i s'anirà pagant per ordre, no esperarem a tenir un paquet", ha afirmat.

D'altra banda, Ribas ha demanat als propietaris dels locals que demanin les compensacions que siguin solidaris i passin les ajudes als llogaters que tenen els negocis i s'han vist afectats. "L'Ajuntament no pot arribar als llogaters però esperem que les compensacions reverteixin en benefici dels perjudicats", ha afegit. Finalment, Ribas ha explicat que les demandes dels tres comerços afectats per les obres del TAV pugen fins als 200.000 euros. "Ara cal que els tècnics ho valorin perquè s'han de destriar els perjudicis econòmics causats per les obres de la baixada d'ingressos per la crisi, és una feina de 'xinesos'", ha comentat.