Drexler, el Cigala i Buenavista Social Club al Porta Ferrada d'enguany

Bitó es fa càrrec de la cita amb l'objectiu d'implicar més la ciutat i atraure un públic ampli

El cantautor uruguaià Jorge Drexler, el flamenc de Diego el Cigala, els incombustibles Manel o l'orquestra Buenavista Social Club amb Omara Portuondo i Eliades Ochoa són els plats forts de la 51ena edició del festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà).

Aquesta és la primera vegada que l'ajuntament ha deixat en mans d'una empresa privada, Bitó Produccions, la gestió de la cita. El coordinador de la cita, Salvador Sunyer, ha reconegut que han anat justos de temps per confeccionar la programació i que aquest és un any "de transició". Sunyer ha apuntat que cal repensar el festival amb l'objectiu d'implicar més la ciutat, aconseguir promocionar-la més i atraure públics diversos.

Després de 50 edicions durant les quals l'Ajuntament de Sant Feliu s'ha encarregat de preparar el festival de la Porta Ferrada -el més antic de Catalunya-, aquest any la cita ha donat un tomb. El consistori va convocar un concurs públic per privatitzar-lo i va limitar l'aportació a 400.000 euros, amb l'objectiu de poder professionalitzar el festival i treure pressió econòmica i organitzativa al consistori.

L'empresa guanyadora del concurs ha estat la saltenca Bitó Produccions (entre d'altres, organitza el Festival Temporada Alta) que ha estat l'encarregada de confeccionar la programació, de la mà també del que ha estat el director artístic de les darreres edicions, Albert Mallol. El concurs és només per a un any i, per això, des de Bitó asseguren que es tracta d'un any de "transició" ja que han tingut poc temps per preparar el festival.

Ampli ventall de propostes

Amb un pressupost de 615.000 euros, la programació del festival engloba 21 propostes que s'estendran del 19 de juliol al 17 d'agost. Malgrat que durant la presentació del cinquantè aniversari, l'any passat, es va explicar que la celebració de l'efemèride es faria en dos anys amb concerts durant tot l'estiu, la proposta d'aquest 2013 és més austera que la de l'any anterior i retorna a la línia d'antigues edicions, on els concerts es concentren en el pic de l'estiu.

Destaquen de la programació l'únic concert que el cantautor uruguaià Jorge Drexler farà a l'Estat (10 d'agost), l'actuació única a Catalunya de l'orquestra Buenavista Social Club amb Omara Portuondo i Eliades Ochoa, la presentació del nou disc del cantaor Diego el Cigala, o el pas per Sant Feliu d'un dels grups més de moda, Manel. El cantant de jazz Al Jarreau també oferirà al festival l'únic concert que farà aquest estiu a Catalunya.

El festival continua apostant per la música clàssica i, així, hi actuarà el reconegut pianista Alexei Volodin amb un repertori de peces conegudes de Beethoven, Chopin i Rachmaninov. A més, el festival l'estrenarà el pianista i pedagog Josep Ribera, fill de Sant Feliu però resident a Copenhaguen i que, als seus 72 anys, mai ha actuat al festival.

A banda de l'actuació del cantaor Diego el Cigala, el flamenc també és present a la cita amb el concert de Niña Pastori i, en l'apartat de dansa, amb la companyia Antonio Gades amb Carmen, que tanca la trilogia iniciada fa dos estius.

El festival també ha programat tres espectacles de teatre. Per una banda, la comèdia musical 'T'estimo, ets perfecte, ja et canviaré', la comèdia existencial 'Non solum' que protagonitza en solitari Sergi Lòpez, i l'actuació de Vicky Peña i el pianista Jordi Camell: 'Al llarg del Kurt'.

El director artístic del festival, Albert Mallol, ha destacat que la programació permet atraure públics molt diversos amb inquietuds musicals molt diferents. A més, ha destacat que també s'han programat petites actuacions gratuïtes a llocs diversos -com cases senyorials o l'espai Carmen Thyssen- i que han batejat com a 'Música a la ciutat'.

Un any de transició

El coordinador general del Porta Ferrada, Salvador Sunyer, ha explicat que han anat justos de temps per confeccionar la programació però que tenen clars quins objectius de futur volen impulsar si continuen amb la gestió de la cita. Per una banda, Sunyer ha parlat de professionalitzar el festival i també ha destacat que cal que Sant Feliu de Guíxols tingui un "retorn" ja que és un esdeveniment pagat, en part, amb diner públic.

Per això, aposta per involucrar més tota la ciutat. "El festival té una cosa que el fa diferent de la resta de festivals de la Costa Brava i és que té una ciutat al darrera", ha destacat Sunyer. Per això, ha afirmat que "cal escoltar" la gent de Sant Feliu, programar concerts a nous espais i complementar l'oferta musical amb d'altres activitats que atreguin visitants. "Hi ha d'haver un retorn artístic però també de promoció i econòmic", ha manifestat.

L'alcalde, Joan Alfons Albó, ha celebrat que el consistori hagi donat un canvi a la gestió de la cita perquè considera que així se n'assegura la seva permanència i s'aposta per fer-lo més professional. A més, ha destacat que la proposta de Bitó "trenca inèrcies" i fa que el festival millori. Tot i això, també ha assenyalat que aquest any han anat molt condicionats pel calendari i que no han disposat de temps per repensar la cita. "Aquest any ha de ser un punt d'inflexió per al festival", ha dit.

Repensar els festivals de la Costa Brava

Per Sunyer, el principal repte també és iniciar un canvi no només a nivell del Porta Ferrada sinó de la resta de festivals de la Costa Brava. Sunyer acostuma a reflexionar sobre el futur que ha de tenir la cultura i el paper que juga al país i, per això, considera que l'actual funcionament dels festivals d'estiu és "un ecosistema del passat".

"Cal inventar-se l'ecosistema del futur i deixar de competir per portar un artista o un altre", ha manifestat Sunyer, que considera que el futur passa perquè cada festival tingui una personalitat pròpia i que, en conjunt, suposin una oferta completa que sigui de nivell i atregui públic de tot Europa.