ERC Girona reclama expropiar habitatges buits de grans tenidors que incompleixen la funció social

Quim Ayats anuncia una relació més directa amb la Generalitat per aplicar polítiques d'habitatge

ERC ha demanat avui al govern de la Generalitat que Girona entri a la segona fase del procés per expropiar habitatges buits de grans tenidors que incompleixen la funció social de la propietat. “No és possible que hi hagi pisos que estiguin desocupats de manera permament i injustificada durant més de dos anys quan a la ciutat tenim una necessitat d’habitatge públic per a ús social”, assegura candidat a l'alcaldia, Quim Ayats.

Per fer front a aquesta necessitat, Ayats avança que durant el proper mandat “mantindrem una relació encara més directa i exigent amb el govern de la Generalitat per avançar en polítiques d’habitatge a la nostra ciutat”. “Hem de fer un pas endavant per garantir l’accés a l’habitatge a Girona”, sosté el candidat republicà, que proposa al govern de la Generalitat que compri sòl  i  edificis buits, en col·laboració amb l’Ajuntament de Girona, per fer habitatge públic a la ciutat, ja sigui mitjançant l’Incasòl o amb acords amb entitats privades.

Actualment la Generalitat de Catalunya, governada per Esquerra Republicana, està duent a terme una política decidida per garantir l’accés a l’habitatge a tothom, com és l’aplicació immediata de la llei estatal d’habitatge pactada amb Esquerra al Congrés que permet limitar els preus dels lloguers; o la construcció de 10.000 pisos en tres anys destinats a lloguer social; entre altres.

“Per garantir l’accés a l’habitatge haurem de moure cel i terra, haurem d’utilitzar totes les eines i instruments possibles, com la compra, la rehabilitació i la construcció. Però només l’Ajuntament no ho podrà fer tot, des de l’aïllament no s’avança. Per això és necessari establir acords i pactes amb la Generalitat de Catalunya per aconseguir més eines i inversions per garantir un habitatge digne per a tothom”, sosté Ayats.

De la seva banda, la regidora d’Habitatge i número 6 de la candidatura d’Esquerra Girona, Annabel Moya reitera que “una de les nostres màximes prioritats és garantir l’accés a un habitatge digne als gironins i gironines, perquè puguin desenvolupar la seva vida a la ciutat”.

En aquest sentit, Moya recorda que des que Esquerra Republicana assumeix responsabilitats de govern ara fa 2 anys i mig, ha treballat estretament amb el govern de la Generalitat per desenvolupar polítiques d’habitatge a Girona, arribant acords amb l’Incasòl per la construcció de 100 pisos protegits a Domeny, que formen part dels més de 300 habitatges protegits que des de la regidoria s’han mobilitzat durant aquest mandat.

“Esquerra Republicana estem treballant amb l'objectiu d’incrementar el parc públic d’habitatge, però caldrà treballar-hi molts més, arribant acords amb tots els actors possibles per assolir l’objectiu d’avançar en polítiques d’habitatge justes a la nostra ciutat”.

Moya, alhora, recorda que per al pròxim mandat Esquerra ja ha plantejat el desenvolupament urbanístic de Mas Xirgu, per a construir-hi un nou barri i que portarà al desenvolupament de més de 1.000 habitatges nous, 600 dels quals poden ser protegits.

Entre les altres propostes que destaca Moya hi ha el projecte d’una nova residència universitària, lloguer per a persones joves -dues iniciatives de Jovent Republicà, el pla per lluitar en contra del racisme immobiliari, el reforç del projecte conviu Girona entre persones estudiants i gent gran o aprovar al proper mandat el Pla Local de l’Habitatge, que ja està redactat.

Així mateix, Moya planteja la construcció de 300 nous pisos, una inversió de 2 milions d’euros anuals en habitatge i aconseguir els pisos de la Sareb que estan buits a Girona.

Aquesta i d’altres propostes es debatran a l’acte que aquesta tarda ha organitzat Esquerra Republicana a Girona a la cafeteria l’Hort (16h) i en el que hi intervindran l’alcaldable Quim Ayats; la mateixa regidora Annabel Moya; l’exregidor i arquitecte Miquel Poch; el portaveu del Jovent Republicà i número 9 de la candidatura, Joan Pons; Jonathan Heredia; Montse Mateu; Àfrica Negra i Multicapacitats.