Es redueix el temps de resposta en el tractament dels ictus i infarts a la regió de Girona

S'ha passat dels 120 minuts als 88 minuts de mitjana

La seu de la Generalitat a Girona ha acollit avui la Jornada d’actualització del Codi IAM (Infart Agut de Miocardi) i Codi ictus a la Regió Sanitària de Girona, organitzada pel Servei Català de la Salut i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

La jornada ha reunit 12 ponents i més de 450 professionals (en modalitat presencial i online), amb l’objectiu d’aprofundir en els circuits en els casos d’activació dels dos protocols d’emergència per tal de millorar la coordinació entre tots els actors implicats.

Aquesta coordinació és fonamental per reduir els temps i millorar el pronòstic. A la Regió Sanitària Girona s’ha reduït el temps de trasllat i tractament des que s’identifiquen els símptomes d’ictus o infart fins que el pacient arriba a l’hospital de referència, que a la Regió es l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta.

En els casos d’activació del Codi ictus, aquest període ha passat de situar-se entre els 100 i els 120 minuts de mitjana en pre-pandèmia, a trigar 88 minuts de mitjana durant el 2022. A més, el 60% dels pacients d’ictus són atesos en 3 hores des de l’inici dels símptomes i un 80% en les primeres 6 hores, considerat el període de major importància per a l’eficàcia del tractament.

Així mateix, també s’ha millorat el temps de tractament dels casos de Codi infart en 15 minuts, passant d’una mitjana de 117 minuts a 102 minuts. Aquesta reducció s’ha produït fruit de la implantació de l’aplicació Odisea, segons ha detallat durant la Jornada el doctor Jaime Aboal, cardiòleg i cap clínic de la Unitat de pacients crítics cardiològics del Trueta.

Durant el 2022, es van activar 558 Codis IAM a la Regió, dels quals el 39,8% des d’hospitals comarcals, el 24,3% des d’atenció primària i el 35,9% van ser activats per per part del SEM. Pel que fa als Codis ictus, hi van haver 714 activacions durant el 2022, de les quals el 47,8% van ser a través de trucades directament al SEM (on s’inclou també atenció primària) i el 16,5% van ser activats des d’algun dels hospitals comarcal. Tots aquests pacients van ser traslladats posteriorment amb ambulància a l’hospital Trueta.

El Codi infart i el Codi ictus són dos protocols d’actuació urgent que s’activen des del 112, el SEM, des de l’atenció primària o des d’algun centre hospitalari en el moment en què una persona presenta símptomes d’un possible infart o ictus. A partir d’aquesta activació es mobilitza una xarxa de dispositius assistencials adreçats a donar una atenció immediata.

El cap territorial del SEM a Girona, el Dr. Juan Carlos Palacio, destaca que les actualitzacions tant del Codi Ictus, com del Codi IAM, incorporen nous criteris diagnòstics que milloren la detecció ràpida d’aquestes dues patologies. El canvi afavoreix l’augment de pacients que es beneficiaran d’una detecció precoç i un tractament idoni en menor temps, cosa que permetrà la disminució de les seqüeles que se’n puguin derivar.

Millorar el temps i la coordinació

El temps transcorregut des de l’aparició dels primers símptomes fins al tractament és clau per minimitzar les seqüeles del pacient i incrementar l’índex de supervivència. És per aquesta raó que davant d’un possible cas d’ictus o infart és vital actuar amb la màxima celeritat i trucar al telèfon 112. A més, és fonamental que hi hagi una bona coordinació entre tots els actors implicats en els circuits.

El gerent de la Regió Sanitària Girona ha destacat la importància de reduir el temps de resposta i ha subratllat la rellevància que hi tenen jornades formatives com la d’avui per aconseguir millorar la coordinació entre tots els actors implicats. “Els codis d’emergència és feina de tots: de la ciutadania en identificar ràpid els símptomes però també de l’atenció especialitzada, el SEM i de l’atenció primària. Per tant, l’èxit és el treball en xarxa”, ha afegit.

Per aquest motiu, la jornada també ha aprofundit en altres aspectes relacionats amb el procés assistencial d’ambdós protocols: la detecció i confirmació inicial des de l’atenció primària, la gestió del SEM un cop ha rebut l’avís i el tractament des dels hospitals.

Pel que fa a la detecció i confirmació de l’atenció primària, hi ha intervingut les doctores Maria Dolors Alsina, metgessa d’urgències de la base SEM de la Bisbal d’Empordà, i la Arlenys García, metgessa d’atenció primària de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. La detecció dels símptomes i l’activació dels codis d’emergència des del primer nivell d’atenció és fonamental per reduir el temps de resposta. Així doncs, en els últims tres anys, ha augmentat lleugerament el nombre d’activacions arran d’un primer contacte amb el CAP, atribuïble a les formacions que s’han seguit fent durant la pandèmia.

En relació a la gestió del SEM, la Sostcap territorial del SEM Girona, ha exposat la darrera actualització de la instrucció del Servei Català de la Salut en relació als criteris d’activació del Codi ictus, així com el procediment a seguir. També durant la jornada s’han explicat casos clínics i s’ha aprofundit en la gestió d’ambdós codis des de la Central de Coordinació Sanitària (CECOS) del SEM.

I pel que fa a la gestió hospitalària, s’ha aprofundit en el maneig del Codi ictus des dels hospitals comarcals a través del “teleictus” a partir de l’experiència de l’Hospital d’Olot que ha exposat el doctor David Cruz. El “teleictus” és un sistema que permet la valoració i presa de decisions conjunta entre l’equip d’urgències de l’hospital comarcal i l’equip del Servei de Neurologia del Trueta.