L'Ateneu Popular Salvadora Catà de Girona ha entrat un escrit a fiscalia demanant-li que "investigui a fons" el festival Temporada Alta. Ho fa arran del procediment que ja va obrir l'Oficina Antifrau, centrat en les subvencions i en el sistema d'entrades del certamen.
L'ateneu tem que aquesta investigació es "tanqui en fals" i creu que "hi ha raons per sospitar" que els gestors del Temporada Alta "s'estan lucrant de forma il·lícita gràcies a les subvencions públiques".
Entre d'altres, posen el focus en les despeses indirectes, que asseguren que poden representar "fins a un 15% del pressupost" del certamen. Diuen que "no estan ben justificades" i que, en realitat, "són el benefici que espera obtenir la productora per l'organització".
L'escrit que ha entrat l'ateneu a la fiscalia deriva, en part, de la investigació que va obrir l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), i que girava al voltant de les subvencions i el sistema de venda d'entrades del certamen. Tot i que el festival se celebra des del 1992, per raons d'eficàcia, Antifrau va decidir acotar-la al període 2011-2015.
En aquell cas, l'OAC va detectar que la manera com s'articulava la relació entre l'Ajuntament de Girona i el certamen -impulsat per Bitò Produccions SL- no era la que pertocava. Perquè el conveni de col·laboració que signaven les dues parts suposava que, de facto, l'organització del certamen es convertís en una mena de "cessió directa" del consistori cap a Bitò.
En paral·lel, pel que fa a la venda d'entrades, Antifrau també alertava que l'acord facultava Bitò no només a vendre entrades per al Temporada Alta, sinó també per a d'altres espectacles que es fessin en equipaments municipals (com el teatre). La investigació, però, sí que va concloure que, tot i que l'Ajuntament hauria d'haver estat més curós a l'hora de concedir les ajudes, totes les subvencions s'haurien destinat a allò per què es van atorgar; és a dir, al Temporada Alta.
Al seu escrit, a més, Antifrau també va fer palès que aquestes distorsions s'haurien arreglat. Perquè a partir del 2018 el conveni de col·laboració ja es va esmenar, i ara el sistema de venda d'entrades es treu a concurs (i qui se'n fa càrrec és l'empresa Koobin). Per tenir-ne la certesa, però, l'OAC va enviar un requeriment al consistori perquè li trametés la informació pertinent.
L'Ateneu Salvadora Catà tem que la investigació d'Antifrau "es tanqui en fals i sense que ningú hagi d'assumir responsabilitats". Per això, ha entrat un escrit a fiscalia on li demana que "investigui a fons" la gestió del Temporada Alta. "Hi ha raons per sospitar que els gestors s'estan lucrant de forma il·lícita gràcies a les subvencions públiques i que l'administració està negligint la seva responsabilitat de control dels recursos públics", recull el document.
Conveni, despeses, contractes i entrades
L'escrit té més de cent pàgines. Però bàsicament, allò que hi exposa l'Ateneu Popular Salvadora Catà es resumeix a les cinc primeres. En concret, es posa el focus damunt quatre àmbits: els convenis de col·laboració amb Bitò Produccions, les despeses indirectes del Temporada Alta, els contractes amb empreses vinculades i la venda d'entrades.
D'entrada, pel que fa als convenis, l'ateneu diu que Bitò Produccions SL "no s'ha hagut de sotmetre mai a un procediment de contractació pública" i que ha rebut "sempre" un tracte "exclusiu i preferent per part de l'administració". Critica que, abans no es reformulés l'acord entre l'Ajuntament i l'empresa -com ja va posar en relleu l'OAC- el consistori es presentés com l'organitzadora del certamen. I diu, literalment, que això va interposar "una capa d'opacitat" entre Bitò i la resta d'administracions.
Per a l'Ateneu Popular Salvadora Catà, aquest "tracte de favor" ha provocat "un perjudici públic evident". "En certa manera podem dir que l'Administració ha fomentat un monopoli que limita la llibertat de la resta d'empreses que operen al mateix sector", recull l'escrit que ha entrat a fiscalia.
Un 15% d'indirectes
En relació a les despeses indirectes, l'ateneu popular diu que els diferents convenis les defineixen "de manera molt general" i que "no queda clar què se subvenciona exactament" perquè s'emmarquen dins el concepte 'honoraris de producció'. El document explica que el pes d'aquestes despeses dins el pressupost total del festival s'ha anat elevant fins a ser del 15% i que sembla que siguin el resultat "d'una negociació privada" entre l'administració i Bitò Produccions SL.
"Les despeses indirectes són, en realitat, el rendiment que espera obtenir la productora per l'organització del festival", subratlla l'Ateneu Popular Salvadora Catà. "Gràcies a la subvenció de les despeses indirectes, els gestors de Bitò han aconseguit capturar quantitats cada cop més importants de recursos, que teòricament s'haurien de destinar a la producció i exhibició d'espectacles", recull l'escrit que s'ha enviat a fiscalia (que posa com a exemple que, entre el 2014 i el 2016, aquestes xifres van passar dels 256.695 euros als 323.095).
"Més alarmant"
L'ateneu gironí també posa en el focus els contractes tècnics que se signen des del Temporada Alta per a fer feines relacionades amb el festival. L'escrit diu que això encara és "més alarmant" que les despeses indirectes, perquè segons afirma l'Ateneu Popular Salvadora Catà, des de Bitò Produccions part d'aquestes feines tècniques "s'encarreguen a dues empreses controlades per les mateixes persones que gestionen el festival".
En concret, explica el document, són dues firmes que, entre d'altres, lloguen material, gestionen entrades o s'ocupen de feines de gestió i programació). Una d'elles, recull l'escrit, "no disposa de pàgina web i no hi ha constància que treballi per a d'altres clients apart de Bitò Produccions SL". Segons l'ateneu, haurien facturat entre 17.900 i 45.882 euros per feines fetes entre els anys 2014 i 2018.
"En la justificació de les subvencions no hi ha constància que Bitò Produccions hagi sol·licitat permís a l'administració per contractar empreses vinculades", diu l'ateneu popular. I recull que, en el cas d'una d'aquestes dues productores, tampoc consta cap document "que demostri que els serveis prestats siguin realment necessaris per al desenvolupament del Temporada Alta i s'hagin pagat a preus de mercat".
Per últim, sobre la venda d'entrades, l'Ateneu Popular Salvadora Catà explica que tot i que sigui Koobin qui se n'encarregui d'ençà del 2012, dos anys després això també es trobava en mans d'una de les dues empreses vinculades, que "no tenia cap mena d'experiència en aquesta tasca". "Per quina raó Bitò Produccions fa pagaments a dues empreses per a la mateixa feina? Qui gestiona realment la venda d'entrades?", es pregunta l'escrit.
L'Ateneu Popular Salvadora Catà creu que planen "molts dubtes sobre la gestió del festival Temporada Alta". I per això, a l'escrit que ha presentat a fiscalia, demana que investigui si tots aquests punts "poden ser constitutius i encaixar en algun tipus de delicte".