Activistes gironins denuncien al Temps de Flors un model de ciutat que ''expulsa els veïns''

L'acció demana als polítics que centrin el debat entorn l'emergència climàtica

Diversos activistes gironins de l'àmbit ecosocial han denunciat aquest divendres a les escales de la Catedral, durant el Temps de Flors, l’actual model de ciutat que al seu entendre "contribueix a l’emergència climàtica" i "expulsa els veïns".

L'acció s'ha sumat a la marxa que feia el col·lectiu de persones sensesostre de Girona, i posteriorment s’han esmunyit dins la instal·lació floral de les escales de la catedral on han desplegat diferents pancartes amb lemes que feien referència als problemes de la crisi climàtica, el turisme i l’habitatge.

L’acció s’emmarca dins de la campanya “És Temps de Flors, no de floritures”, que varis col·lectius i entitats de la ciutat han impulsat amb l’objectiu de centrar el debat polític electoral entorn a l’emergència climàtica i les desigualtats socials. D’aquesta manera volen "que Girona lideri aquesta lluita de forma determinada i eficaç, sense més promeses buides o insuficients, ja que la urgència és imminent i no queda més temps per perdre".

Durant la lectura del manifest s’ha posat l’accent en el compromís que tots els grups municipals a l'Ajuntament de Girona van prendre el 2019 amb la Declaració d’Emergència Climàtica i la posterior Audiència Pública, i de la qual, asseguren, no s’ha pràcticament "avançat ni prioritzat".

Més concretament, han fet referència al fet que davant la "necessitat urgent d’avançar cap a la descarbonització" de la ciutat i la seva economia, se segueix aposant per un model basat en el creixement, el turisme, el consum, una mobilitat aeroportuària i de cotxe privat. "Aquest fet contribueix a l’escalfament global, al mateix temps que, com es veu dia a dia, augmenta més l’escletxa de les desigualtats socials i expulsa la gent de la ciutat", assenyalen.

Abans d’acabar, els activistes han volgut recordar que no s’aturaran mentre institucions i partits "no es posin les piles" per liderar aquest canvi de model i la transició ecosocial, i han exigit responsabilitat i priorització a candidatures i alcaldables.