Completat el cartell de l'(a)phònica de Banyoles

El festival de la veu programa una vintena d'actuacions i una dotzena d'activitats paral·leles en el desè aniversari

El festival ha presentat aquest dimarts la programació completa per a la desena edició, que es farà dels dies 20 al 24 de juny a la capital del Pla de l'Estany. Els impulsors del festival destaquen que hi ha propostes per a tots tipus de públics, d'estils musicals molt diversos (beatbox, pop, rock, músiques mediterrànies, flamenc, poesia, cançó d'autor, entre d'altres) i que el festival comptarà amb una estrena absoluta, tres espectacles ideats especialment per a l'(a)phònica, tres artistes que actuaran per primera vegada a Girona i nou grups que presentaran disc per primera vegada a les comarques gironines.

El divendres 21 de juny, el festival comptarà amb la Companyia Dei Furbi, que presentarà per primer cop a les comarques gironines el seu últim repte: una adaptació lliure de l'òpera 'La flauta màgica' de Mozart, interpretada únicament amb la veu. També el divendres, el festival comptarà amb l'actuació de Puntí, amb l'espectacle 'Viatge d'un savi vilatrista cap enlloc'. El que va ser l'ànima d'UmPah-Pah, agafarà la guitarra i el piano per tornar a visitar les cançons més emblemàtiques que l'han acompanyat al llarg de la seva carrera. Seguidament es podrà escoltar el beatboxer Markooz, que mostrarà les seves capacitats vocals a l'escenari de la Muralla. Una de les actuacions més destacades de la jornada serà la de la banda barcelonina Standstill, que presentarà per primera vegada a les comarques gironines el seu darrer espectacle, 'Cénit'.

El dissabte 22 de juny, el tenor Eduard Mas i la soprano Alba Bosch presentaran un concert ideat especialment per al festival a base d'escenes operístiques. Més tard, es podrà participar en l'espectacle itinerant 'Dallonses', també ideat especialment per a l'ocasió. A la tarda, serà el torn d'Anni B Sweet, una de les artistes més destacades de l'escena indie de l'Estat i una de les que compta amb més projecció internacional. Seguidament, el grup vocal a cappella Ocumé mostrarà el seu repertori de versions de clàssics del pop-rock, jazz i música llatina. Més tard, es podran escoltar el poeta i agitador cultural barceloní Eduard Escoffet amb el grup instrumental Bradien.

La mateixa nit, Man Ex Maqina, un projecte del músic i productor Max Moya Wright (exOjos de Brujo), arribaran per primera vegada a les comarques gironines per presentar un actuació que uneix el llenguatge de la música electrònica amb la veu i les percussions corporals. Al Teatre Municipal, el quartet vocal femení Delikatessen estrenarà 'Belle Rêve', una comèdia musical a cappella . Finalment, a l'escenari Juanola La Muralla, Joan Colomo farà un dels darrers concerts amb banda de la gira dels dos volums de 'Producto Interior Bruto'.

Els més petits tindran un espectacle especialment per a ells, el diumenge 23 de juny: 'El
conte de l'eriçó Bru', de Xerramequ Tiquis Miquis. A la tarda arribarà la primera actuació a les comarques gironines d'Ensemble Pelegrí, una "peregrinació oberta i fascinant" a les músiques medievals peninsulars, amb Mara Aranda. Al cap d'una hora, el cantaor Salao & Jaco Abel presentaran per primera vegada a les comarques gironines l'espectacle 'Flamenco eléctrico'. I, coincidint amb la revetlla, el festival ha programat un concert del quartet barceloní Manel, que presentaran 'Atletes, baixin de l'escenari' per primer cop a les comarques gironines.

La darrera jornada de festival comptarà amb l'actuació de la cantant i compositora Esther Condal, que presentarà a les comarques gironines les cançons del seu disc de debut, 'Home', rodejada d'alguns dels millors músics de l'avantguarda del jazz català. A continuació, la jove vigatana Núria Graham actuarà per primer cop també a terres gironines. Després, el que va ser la veu de Radio Futura, Juan Perro (Santiago Auserón), presentarà en acústic 'Casa en el aire' per primer cop a les comarques gironines, un repertori entre la música d'arrel nord-americana i els ritmes cubans, que parteix del seu darrer disc, 'Río negro'. Poc després, tindrà lloc el concert a la barca Tirona, al mig de l'estany, que s'ha programat per primera vegada, a càrrec de Joan Garriga i alguns altres membres de La Troba Kung-Fú, amb totes les entrades exhaurides. La cantant Maïa Vidal presentarà el seu darrer disc, 'Spaces' al
Mirador Joan de Palau, amb vistes a la ciutat.

A banda dels concerts, el festival també ha programat altres activitats paral·leles com un concurs d'Instagram, exposicions i, per primer cop, alguns restaurants oferiran un 'Menú pícnic (a)phònica'. Per primer cop, el festival també ofereix abonaments a millor preu per qui vulgui anar a diversos espectacles. En les darreres edicions, el festival ha superat les 18.000 persones.