El PSC proposa fer de Girona una ''ciutat dels cinc minuts''

Volen que tot ciutadà tingui un espai públic "de qualitat" a tocar de casa seva

La candidata del PSC a l’alcaldia de Girona, Sílvia Paneque, ha explicat avui, des de Santa Eugènia, els plans per desenvolupar als barris de la ciutat el concepte de "ciutat dels cinc minuts, on qualsevol persona pugui arribar a peu des de casa en aquest temps a un espai públic de qualitat amb serveis, comerços i lloc de trobada pacificat i intergeneracional".

La candidata socialista, acompanyada de la número 9 de la llista, Safi Balde,  ha fet una reflexió sobre el model de ciutat que vol per fer la vida més fàcil als ciutadans i ciutadanes de Girona. "És una segona onada de canvi a tots els barris de la ciutat. Si en la dècada dels vuitanta hi van arribar els serveis bàsics, quaranta anys després ha d’arribar a tot arreu l’espai públic de qualitat, els llocs de trobada i nous serveis".  

"Un dels objectius fonamentals del nostre programa i d’allò que creiem que ha de ser Girona és tenir una cura molt especial de l’espai públic i per això parlem de la ciutat dels cinc minuts, que el que vol dir és que qualsevol ciutadà o ciutadana de Girona tingui a menys de 5 minuts de casa seva espais públics de qualitat i tot allò que ofereix viure en una ciutat, cultura, esports, comerç", ha explicat Paneque.

La socialista ha recordat que els governs del PSC a Girona van treballar molt la cohesió dels barris. "Això que als anys 80 i 90 va ser una de les característiques dels nostres projectes socialistes a la ciutat de Girona, de treballar la cohesió dels barris a través de l’espai públic i la seva qualitat, hem vist com en els últims temps anava perdent aquesta atenció per part del govern municipal", ha explicat Paneque.

"Per tant, volem retornar a aquest model amb la ciutat dels 5 minuts, o també la ciutat de les 7 o les 8 del matí, l‘hora en què els gironins surten de casa seva i s’han de trobar la ciutat, neta i en perfecte estat per ser viscuda, per anar a estudiar o treballar o fer qualsevol altra activitat", ha afegit.

La candidata Safy Balde ha exemplificat la necessitat de la qualitat dels espais públics a diferents barris de Girona, referint-se a algun lloc a on ara mateix hi ha massa queixes dels veïns. "Hi ha llocs amb problemes de convivència que han de ser solucionats, perquè abans eren places on la gent es trobava, es coneixia i convivia". Per fer-ho possible, Balde insisteix en tenir una política seriosa de "cura de l’espai públic". "La ciutat és de totes les persones i, per tant, tots i totes també tenim el deure de cuidar-la. La definició urbanística de la ciutat, a més, ha de ser pensada perquè en pugui gaudir el jove i la persona gran, sense molestar-se els uns als altres".

Això, per a Paneque i Balde, és possible si hi ha un esforç important per part de l’Ajuntament de convertir espais de transició entre la natura i la ciutat en llocs per a activitats esportives, mentre que es reservin les places i parcs públics per infants, caminar o activitats poc intensives.

La ciutat dels 5 minuts és l’adaptació a les dimensions de Girona del concepte de la ciutat dels 15 minuts, un model que va donar a conèixer l’alcaldessa socialista de París, Anne Hidalgo l’any 2015, coincidint amb la Conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic. 

En aquest nou model urbà la ciutat té diferents microcentres als diferents barris. I en aquests microcentres se situen els serveis essencials que els ciutadans necessiten: fer les compres, accedir a la salut, l’educació, la cultura i també al descans, en harmonia amb una natura que hi sigui present en l’entorn. Descentralitzant els serveis, el ciutadà guanya en qualitat de vida i a més es redueixen les emissions de gasos contaminants derivades dels desplaçaments, aconseguint ciutats més netes i sostenibles i una millor qualitat de l’aire.