La UdG concedirà l'honoris causa a l'especialista en intel·ligència artificial, Ulises Cortés

El Consell de Govern ho ha acordat per unanimitat

La Universitat de Girona (UdG) ha aprovat concedir la distinció de doctor honoris causa al catedràtic d’Intel·ligència Artificial de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Ulises Cortés García. L'acord s'ha pres per unanimitat en el marc del Consell de Govern.

La universitat el distingeix "per la seva rellevància al terreny acadèmic, científic i cultural". Cortés, doctor en Informàtica per la UPC des del 1984, actualment forma part de l'equip d'investigació del Barcelona Supercomputing Center (BSC). Referent mundial en Sistemes d'Ajut a la Decisió Ambiental, ha dissenyat una eina amb aplicació real que persegueix el benefici social en àmbits com el medi ambient o les tecnologies assistencials.

La UdG distingeix Ulises Cortés (Ciutat de Mèxic, 1960) per la seva "rellevància en el terreny acadèmic, científic i cultural" i per ser un  "referent" de la Suma d’Intel·ligències, concepte sobre el que pivota el Pla estratègic UdG2030 de la institució. L'acord per concedir-li l'honoris causa s'ha aprovat per unanimitat en el Consell de Govern del passat 27 d'abril, a proposta del Consell de Direcció de la UdG.

Ulises Cortés és doctor en Informàtica per la UPC des de 1984. Treballa en diverses àrees de la Intel·ligència Artificial (IA), incloent l’adquisició de coneixement i formació de conceptes en sistemes basats en coneixement, així com en aprenentatge automàtic i en agents intel·ligents autònoms.

Cortés és un referent mundial en l’àmbit dels Sistemes d’Ajut a la Decisió Ambientals (EDSS, Environmental Decision Support System) que ha col·laborat estretament amb grups de recerca de la UdG. No només ha desenvolupat els conceptes teòrics sinó que ha dissenyat i implementat una eina amb aplicació real, perseguint el benefici social en àmbits com el medi ambient o les tecnologies assistencials.

Actualment desplega la seva activitat investigadora al Barcelona Supercomputing Center (BSC), com a responsable del High Performance Artificial Intelligence Group. Al llarg de la seva carrera, ha participat en més de 50 projectes d’investigació, la meitat dels quals amb finançament internacional, i ha publicat 70 articles en revistes científico-tècniques indexades, cinc llibres, i ha fet més de 150 comunicacions a congressos internacionals.