Catalunya acull 20 persones amenaçades el els seus països d'origen en cinc anys

El programa donarà cobertura a les famílies dels defensors

Catalunya ha acollit 20 persones que defensen els drets humans i estan en perill en els seus països d'origen des del 2017. A l'actualitat, hi ha dues persones protegides i properament n'arribarà una tercera.

Es tracta d'un programa que té obert el Departament d'Acció Exterior que consisteix en donar un espai de cura i seguretat per tal que els defensors es recuperin dels perills que han patit per les seves accions de defensa. Quan s'acaba el període d'acollida de sis mesos es fa un seguiment de la situació de cada persona en el retorn al país d'origen. Aquest dilluns s'ha fet una jornada a la Facultat d'Educació a la UdG per conèixer el perfil de les dues defensores acollides.

El programa català de Protecció a Defensors i Defensores dels Drets Humans està gestionat per la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat. Les entitats catalanes proposen candidatures de persones que han fet accions en defensa dels drets humans i són perseguides per aquest motiu.

A partir d'aquí, si s'accepta la candidatura, les entitats s'encarreguen de l'acompanyament durant el procés d'acollida a Catalunya al llarg de mig any. Una vegada aquestes persones tornen, es fa un seguiment de la seva situació i, sempre que sigui possible, es fa una missió al país d'origen per mostrar el suport de Catalunya en la causa, davant de les administracions corresponents. El Govern ha aportat més d'1,3 milions d'euros en aquest programa des del 2016.

Actualment hi ha dues persones en el programa: Yenidia Cuéllar i Sylvie Luzala. La primera és de Magdalena Medio (Colòmbia) i és una defensora del medi ambient que forma part de l'Asociación Campesina del Valle del río Cimitarra. És la promotora de la ruta interinstitucional de prevenció i protecció, una aposta camperola que vol crear un protocol comunitari i efectiu per abordar la violència cap a les dones.

Cuéllar també defensa la biodiversitat de la regió de Magdalena Medio a partir de l'impuls d'estudis i diagnòstics de la zona. A causa del seu lideratge feminista, rural i ambiental, la dona està exposada a amenaces, persecucions i estigmatitzacions. Per aquest motiu es va acollir al programa de Protecció a Defensors i Defensores de Drets Humans.

Sylvie Luzala

Per altra banda, Zylvie Luzala és de la República Democràtica del Congo. Treballa en una entitat que defensa el dret a la salut, els drets de les dones i la pau a tot el país. És presidenta del consell d'administració d'Étoile du Sud i una de les seves veus públiques.

A causa de la feina de denúncia i defensa dels drets de les dones ha rebut diverses amenaces i atacs. Entre el 2021 i el 2022 va patir més de 15 citacions i detencions dels cossos policials. A més, també està en el punt de mira de les forces armades, dels cossos del ministeri de l'interior i de grups armats irregulars.

El Departament d'Acció Exterior ha anunciat que properament arribarà una persona més en el marc d'aquest programa de protecció. Ara, el projecte està creixent per tal d'acollir les famílies dels defensors, més enllà dels propis activistes. Es tracta de donar més seguretat sobretot a dones que abandonen els seus països sense els fills i evitar possibles represàlies que hagin de patir els familiars.