Port de la Selva comprarà una dessalinitzadora per garantir l'aigua aquest estiu

Invertirà 600.000 euros en la instal·lació que permetrà afrontar l’augment de població pel turisme

El Port de la Selva (Alt Empordà) comprarà una dessalinitzadora per fer front a la salinització de l'aqüífer que abasteix el municipi i garantir aigua "de qualitat" de cares a la temporada de l'estiu, quan multiplica la seva població.

L'Ajuntament abordarà la situació en un ple extraordinari aquest dilluns per engegar els tràmits i adquirir aquesta instal·lació amb una inversió de 600.000 euros. L'alcalde del municipi, Josep Maria Cervera, diu que la situació no es tant greu com la que es va viure l'any 2018 –quan es va llogar una dessalinitzadora- però que és "l'única" solució que tenen per garantir l'abastament en condicions als seus habitants en els propers mesos.

La instal·lació s'ubicarà a tocar del dipòsit i dessalinitzarà l'aigua de l'aqüífer amb una capacitat d'uns 2.000 metres cúbics al dia."Està una mica per sota dels consums que tenim en un dia pic de l'estiu però que ens garanteix sobradament la gestió de l'aigua el 90% dels dies", remarca Cervera.

L'alcalde diu que van debatre sobre la possibilitat de repetir l'experiència de fa cinc anys i llogar una dessalinitzadora però admet que, tot apunta, que "la tendència és la que tenim" i que "no hi ha cap garantia que a la tardor plogui". "Per tant, ens podríem trobar que ara lloguéssim i l'any que ve calgués repetir", remarca.

El Consorci de la Costa Brava n'assumirà una part

D'entrada, la inversió que ronda els 600.000 euros l'assumirà l'Ajuntament però la previsió és recuperar-ne una part important a partir de l'octubre, quan el Consorci de la Costa Brava assumeixi la gestió en alta de l'aigua.

"Ara ens ho fem tot nosaltres però a partir de l'1 d'octubre ho farà el Consorci i, després, la instal·lació serà seva. Per tant, més endavant poden decidir portar-la a algun altre lloc on faci més falta o no", explica Cervera. A més, remarca que la diferència entre llogar i comprar era relativament petita (uns 100.000 euros).

El cas del Port de la Selva és "únic". El municipi s'abasteix d'aigua "km 0" o, dit d'una altra manera, dels aqüífers que té. Fa anys van innovar amb un sistema de regeneració d'aigua per tornar-la a aportar al subsòl però el problema recurrent de la salinització ho fa des de fa temps inviable.

Una mesura d'urgència l'agost del 2018

L'any 2018 ja es va haver de llogar una dessalinitzadora d'urgència en ple mes d'agost i l'any 2019 es va construir una instal·lació "a precari", que connecta amb la xarxa d'aigua de la Costa Brava Nord a través de Llançà. Això permet que, en moments puntuals i en funció dels excedents que té Llançà, es puguin fer aportacions extres al municipi. De fet, així s'ha fet des del mes de gener però amb l'increment de població que experimenten els dos municipis, la mesura és inviable a l'estiu.

La solució "definitiva" passa per connectar-se a la xarxa del pantà Darnius-Boadella, a través de Cadaqués. La tramitació està avançada però Cervera no preveu que això passi abans de l'estiu del 2025 o del 2026. Mentrestant, el municipi continua estudiant solucions per fer front a la situació de sequera.