La OMS declara la fi de l'emergència de salut pública global per la covid-19

Han passat tres anys des de que es va iniciar

La Organització Mundial de la Salut (OMS) ha anunciat la fi de l'emergència sanitària global per la covid-19, segons ha informat el seu director general, Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Ahir, el Comitè d'Emergència es va reunir per quinzena vegada i em va recomanar que declarés la fi de l'emergència de salut pública d'importància internacional. He acceptat aquest consell", ha afirmat.

No obstant, Ghebreyesus ha assenyalat que "aquest virus està aquí per quedar-se", ja que encara està mutant i matant persones arreu del món. Per això, ha advertit que la OMS no dubtarà en tornar a declarar l'emergència si la situació canvia.

Durant els més de tres anys des que el SARS-CoV-2 es va detectar per primera vegada, ha infectat almenys 765 milions de persones i ha causat la mort de prop de 20 milions.

Tot i així, des de principis d'any, la xifra de contagis i morts per la covid-19 s'ha anat reduint a nivell global. La última setmana d'abril, l'OMS va confirmar 630.000 casos i 3.500 morts a tot el món, quan al gener de 2021 es superaven el milió de positius i les 14.000 defuncions, en part a causa de l'expansió del virus a la Xina.

Cal recordar que la declaració de l'emergència sanitària global per part de la OMS es va fer el gener de 2020, quan es va començar a detectar la propagació del virus fora de la Xina. Aquesta declaració va permetre als països coordinar esforços per afrontar la pandèmia i va ajudar a prioritzar els recursos i el finançament per combatre el virus.