Comerç Figueres qualifica la vaga d'escombraries de ''xantatge''

La ciutat espera obtenir aviat la declaració d'emergència sanitària per contractar més neteja

Contenidors plens a vessar i voreres impracticables. Aquesta és la imatge que presenta Figueres (Alt Empordà) en el setè dia consecutiu de vaga d'escombraries. L'associació Comerç Figueres qualifica la convocatòria de "xantatge" i alerta de la "mala imatge" que dona a la gent que aquests dies, coincidint amb les Fires i Festes de la Santa Creu, ha visitat la ciutat.

El seu president, Frederic Carbó, demana als diferents grups municipals que vagin "a una" i que posin fi al conflicte per acabar amb la vaga. L'alcaldessa, Agnès Lladó, i el vicealcalde, Pere Casellas, asseguren que les negociacions continuen obertes i que estan fent els tràmits per aconseguir la declaració d'emergència sanitària davant de l'incompliment dels serveis mínims.

Lladó espera que tot plegat es resolgui "en els propers dies". En aquest sentit, ha explicat que els tràmits per aconseguir que la Generalitat autoritzi la mesura estan en marxa i preveu que, si no es desencallen abans les negociacions, aviat es pugui contractar una empresa que s'encarregui de fer els serveis mínims. "Això no implicarà tenir la ciutat ben neta sinó fer els mínims que s'han de garantir", remarca Lladó.

Per la seva banda, Casellas recorda que han portat al jutjat el sindicat convocant de la vaga, CCOO, i les nou persones que van signar el document de la convocatòria de protesta i que la demanda segueix els seus tràmits. Tot i això, reitera que la negociació continua i que cal que es faci pels canals adequats. "S'ha de vehicular a través dels representants dels treballadors de Fisersa", remarca.

Els comerciants, però, reclamen que la situació que ja fa set dies que dura se solucioni i es resolgui d'una vegada per totes el conflicte per posar fi a la vaga. Carbó assegura que dona "molt mala imatge" de la ciutat. El president de l'entitat també qualifica la convocatòria de "xantatge" i diu que els ciutadans no es "mereixen això".

Per això, reclama a l'equip de govern i a tots els grups polítics amb representació municipal que es posin d'acord i resolguin la situació. "Si el conveni que tenen s'ha de refer que es refaci i si s'ha de trencar, que es trenqui però el que no pot ser és fer un xantatge així a la població", afirma Carbó.

La vaga d'escombraries va començar a les 6 del matí de divendres i ha afectat de ple les Fires i Festes de la Santa Creu. El motiu: la negociació del conveni col·lectiu que s'està negociant a Ecoserveis, l'empresa mitxa que gestiona aquest servei.

Mentre CCOO i Co.Bas defensen un conveni únic que englobi tant Ecoserveis com els treballadors de neteja viària i enllumenat que van passar a mans de Fisersa, l'empresa pública; l'equip de govern manté que aquesta solució no és possible perquè es tracta de dues empreses diferents. A més, es dona la circumstància que fa uns dies el comitè d'empresa de Fisersa va avalar un conveni propi per als seus treballadors.