L'obertura del nou hospital de la Garrotxa es preveu a principis del 2014

El centre utilitzarà el 80% de les instal·lacions i incorporarà serveis nous com ara oncologia i un TAG

L'obertura del nou hospital comarcal de la Garrotxa està prevista a principis del 2014. Aquest és el calendari amb què treballa l'equip tècnic que està planificant tot el trasllat de l'actual hospital Sant Jaume d'Olot al nou equipament, que passarà a tenir molt més espai i nous serveis, com ara els tractaments de quimioteràpia.

La constructora està a punt de donar les obres per acabades però queda pendent l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per destinar-hi una partida d'uns 10 MEUR per poder-lo equipar. En el moment en què es doni llum verd a aquesta part econòmica, faran falta uns nou mesos per completat tot el procés del trasllat, com ara autoritzacions i la instal·lació del mobiliari.

Es tracta d'un procés "molt complex" que ha requerit molt de temps de planificació. Segons explica el gerent de l'Hospital Sant Jaume d'Olot, Carles Puig, caldran almenys uns nou mesos per completar tot el procés si bé confien poder fer tot el gruix del trasllat físic en un sol cap de setmana sense oblidar les tasques de coordinació i comunicació perquè els pacients no es perdin i sàpiguen en tot moment a on han d'anar.

A més, també ho dificulta el fet que s'aprofitarà tot allò que es pugui de l'actual hospital, com és el cas per exemple dels llits. Calculen que més de la meitat dels que hi ha a l'actual edifici puguin servir per al nou hospital, on hi haurà 130 llits, repartits entre els d'hospital (urgències i ingressos d'una setmana)- i el sociosanitari (cures pal·liatives, convalescents o de llarga durada). A nivell de mobiliari també s'aprofitarà tot el que es pugui però tecnològicament només allò que sigui vigent, com ara els aparells per fer ecografies.

Un nou TAC i tractaments oncològics, entre les novetats

L'obertura del nou hospital permetrà digitalitzar tots els processos mèdics i per tant ja no es podran aprofitar aquells sistemes que hagin quedat obsolets. Així, caldrà incorporar un nou servei de radiologia -valorat en 1,8 MEUR del total destinat a equipació-, on s'inclourà un TAC, una tecnologia que a dia d'avui no té l'Hospital Sant Jaume d'Olot i que entrarà en funcionament coincidint amb la unificació d'aquest servei amb dues poblacions més, Vic i Campdevànol, un triangle d'influència que suposa una àrea d'uns 250.000 habitants. El que no s'incorporarà, però, seran les ressonàncies que es continuaran fent des del sector privat.

Una altra de les novetats és la incorporació dels serveis de diàlisi, que actualment es fan a Girona o els tractaments de quimioteràpia, que també es passaran a fer per primer cop a la Garrotxa i per tants els pacients de la comarca ja no s'hauran de desplaçar tants quilòmetres i guanyaran en comoditat. El gerent, però, subratlla que tot allò que sigui de més s'haurà d'incorporar poc a poc i que per tant no es podrà de fer de forma immediata. "Primer cal consolidar el que tenim i després allò que és prioritari, com la diàlisi o l'oncologia", afegeix.

Una obertura al 80% de la capacitat

Quan es va dissenyar el nou hospital, es va pensar en un centre que pogués cobrir les necessitats de la comarca en els pròxims cinquanta anys i amb el supòsit d'arribar als 65.000 habitants. És per això que no entrarà a ple rendiment, sinó que es reservarà un 20% de les instal·lacions per evitar haver de fer ampliacions. "No és que aquests espais no s'obrin per un tema econòmic, sinó perquè queden de reserva i perquè no tindria sentit tenir-los equipats i mantenir-los" quan a dia d'avui no fan falta, explica Puig.

Entre les millores que incorporarà aquest nou hospital hi ha el fet que passa a haver-hi el doble d'espai destinat a quiròfans, tot i que hi haurà els mateixos que ara -un total de 3- i un més que quedarà en reserva per si cal en un futur. Creixen també el nombre de consultes, de les 26 que hi ha actualment se n'obriran 34 -d'un total de 54 previstos- i de boxes d'urgència es passa de 16 a 20, tot i que hi ha capacitat per 31 en total.

Per altra banda, l'hospital continua apostant pels parts naturals. Actualment, hi ha dues sales -per fer la dilatació i el propi part- però se n'incorporarà una altra i una quedarà en reserva. Una altra de les millores és que l'hospital de dia (destinat a aquelles persones que no han d'ingressar per rebre tractaments o després d'una operació) deixarà de tenir una sala comuna amb tots els pacients i hi haurà boxes, de manera que cada malalt tindrà un espai individualitzat.

Amb totes aquestes millores, els responsables de l'hospital confien "retenir" el 87% de les patologies, un 7% més que el que hi ha actualment. "Són uns 400 pacients que marxen a fer-se proves o tractaments a altres llocs com Girona", explica el gerent, que ara podran quedar-se a la comarca per rebre aquests serveis. En aquest sentit, també vol deixar clar que aquest és un hospital comarcal i per tant no es plantegen anar més enllà del que es ve fent fins ara com a "hospital general bàsic" que és, com ara obrir línies d'investigació o fer alta cirurgia perquè aquesta no és la seva funció.

A nivell de contractació, estan estudiant quins perfils caldrà incorporar de nou, ja que el nou espai requerirà tenir més personal de neteja, manteniment o administratius, però que encara s'està estudiant quin impacte tindrà a nivell de reorganització de personal. Actualment, hi ha uns 450 empleats fixes que treballen a les dues ABS i a l'hospital Sant Jaume.

La primera pedra, el 2009

El procés de construcció del nou hospital va començar l'any 2005 amb la publicació al DOGC de la licitació de les obres. El juliol del 2009 la Generalitat va adjudicar les obres a Sacyr i Tau per valor de 32,4 MEUR amb una superfície total de 27.571 metres quadrats i un total de 4 plantes. El 7 de novembre del 2009 es va col·locar la primera pedra amb la previsió que les obres acabessin ela finals del 2012 i el trasllat es fes el primer trimestre del 2013. El calendari, però, continua endarrerit i l'última previsió anunciada era la de l'Ajuntament, que assegurava fa uns dies que es mantenia el termini d'obrir portes al llarg d'aquest 2013.

La constructora ha anunciat que lliurarà l'equipament al Servei Català de la Salut a finals d'aques mes o, com a molt tard, a finals de juny, per acabar de tancar aspectes d'última hora. L'últim obstacle pendent era l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat on s'havia d'incloure una partida d'uns 10 MEUR destinats a l'equipament. Els tècnics, però, calculen que si tot va sobre el previst i el mes de juny s'aproven finalment els pressupostos, caldran uns 9 mesos de marge per poder posar-lo en funcionament.