El judici contra el zelador d'Olot comença dilluns

Joan Vila s'enfronta a una possible condemna de 194 anys de presó

L’Audiència de Girona iniciarà dilluns el judici contra Joan Vila i Dilmè, assassí confés d’11 ancians a la residència la Caritat entre l’agost del 2009 i l’octubre del 2010 mentre ell hi treballava com a zelador. Vila s’enfronta a 194 anys de presó. Serà jutjat per un jurat popular.

El fiscal demana per a Joan Vila una pena de setze anys de presó per a cadascun dels vuit assassinats amb atenuant de confessió, i eleva la petició fins als 22 anys en el cas dels tres darrers crims. En els tres últims casos, Vila va utilitzar productes càustics, i l’acusació considera que va cometre els crims amb acarnissament. En total, doncs, el zelador d'Olot s'enfronta a una condemna de 194 anys.

La defensa de Vila, que exerceix Carles Monguilod, demana en canvi que se'l condemni a vint anys de llibertat vigilada perquè, segons argumenta, “percebia, erròniament en alguns casos, que la qualitat de vida d’aquestes persones estava deteriorada”. El fiscal, en tot cas, rebutja categòricament que Joan Vila estigui afectat per un trastorn mental. En matèria de responsabilitat civil, demana que Joan Vila pagui una indemnització global de 530.000 als familiars de les víctimes.


 
L'acusació considera que hi ha 29 germans, fills, néts i altres familiars dels ancians a qui el zelador ha d'indemnitzar (amb quantitats que s'estenen des dels 10.000 fins als 35.000 euros, en funció del grau de parentiu). L’escrit d'acusació també recull que, en cas que Vila sigui insolvent, qui haurà d'afrontar aquestes quantitats seran el geriàtric 'La Caritat' i l'asseguradora Zurich, com a responsables civils solidaris. Per últim, el fiscal ha proposat que més d'un centenar de testimonis i perits declarin a la sala de vistes, entre treballadors del geriàtric, policies, familiars, forenses i psicòlegs, durant el judici.

Aquesta informació ha estat elaborada per Olot Televisió.