La imatge del dia de la Nasa mostra la sequera als pantans de Sau i Susqueda

L'agència espacial recull que la primavera del 2023 és la més seca des del 1990

'Pantans minvants a Catalunya'. Així titula l'agència espacial nord-americana, la Nasa, la imatge del dia d'aquest dijous, il·lustrada amb dues fotografies de satèl·lit que permeten comparar l'estat dels pantans de Sau i Susqueda el 2021 i el 2023.

Els investigadors de la Nasa acompanyen les fotografies amb un text en què expliquen que Catalunya experimenta una sequera de llarg termini que ha fet minvar els pantans i ha obligat a ordenar restriccions d'aigua.

"Les evidències de la sequera s'aprecien en les imatges de satèl·lit de dos grans pantans de la regió", afirma l'escrit. A l'hora de referir-se als embassaments, el text, en anglès, afegeix entre parèntesi els noms en català.

"Les sequeres estacionals són típiques al clima mediterrani de Catalunya", afirma a l'escrit de la Nasa el gironí Albert Ruhi, ecologista de la Universitat de Califòrnia. "Però en els darrers mesos, la manca de precipitacions i d'acumulacions de neu han desembocat en la primavera més seca des del 1990 per al riu Ter".