El servei d'Atenció Domiciliària Integral de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i l'empresa Better Care han desenvolupat una aplicació per intercanviar dades en temps real entre professionals i usuaris.
BC Sentinel és una aplicació que combina les dades que els professionals sanitaris introdueixen de l'historial clínic de cada pacient amb aquelles que els propis usuaris generen. Per fer el seguiment, els pacients es mesuren la temperatura, la tensió i el pes, entre d'altres, amb dispositius que enregistren les dades automàticament a l'aplicació que s'han instal·lat els usuaris al mòbil a través del Bluetooth. Els professionals poden consultar en temps real totes aquestes dades, ja que queden registrades en l'historial clínic.
L'aplicació BC Sentinel és gratuïta i quan els usuaris se la descarreguen han d'autoritzar que els dispositius puguin enregistrar les dades a l'historial clínic. Una vegada donen permís, els aparells com ara el termòmetre, el tensiòmetre, el saturador i la balança enregistren les dades a l'historial clínic connectant amb el Bluetooth del mòbil.
En paral·lel, els sanitaris també preparen qüestionaris que els pacients han de respondre per comprovar l'estat de salut de les persones. La combinació de les dades registrades amb els resultats del qüestionari elaboren gràfics d'evolució de l'estat de pacient i una puntuació sobre l'estat de salut.
Per altra banda, els sanitaris poden comprovar l'estat de salut de les persones que participen en aquest projecte consultant l'historial clínic, on veuran els registres que han anat fent els propis usuaris. A més, les dades també les podrà consultar qualsevol altre professional sanitari, encara que no sigui de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, ja que tan sols haurà de consultar l'historial.
Amb aquesta acció es busca que els usuaris també tinguin un rol actiu en la seva salut i no ser únicament receptors de serveis. A més, com que els usuaris fan servir els seus mòbils i dispositius que ja tenen, facilita la incorporació en el projecte. Des que va començar el projecte al novembre del 2022 ja s'han inscrit 182 usuaris i 74 d'ells han estat monitorats.
De moment s'està fent un estudi per avaluar l'impacte clínic que ha tingut el seguiment a distància en pacients amb índex elevats de descompensacions i reingrés a causa d'una patologia respiratòria crònica.
BC Sentinel ha estat un projecte co-dissenyat entre l’Atenció Domiciliària i Better Care. Per aconseguir millorar la usabilitat tant de professionals com d’usuaris finals, van participar donant la seva visió i perspectiva amb relació a l’experiència d’usuari, cosa que ha permès aportar una solució real a les necessitats detectades des del servei.
Així mateix, el fet de comptar amb la participació d’usuaris finals ha permès aconseguir una APP molt senzilla d’utilitzar i molt intuïtiva permetent salvar la bretxa digital entre les persones usuàries. Cal tenir en compte que més del 80% dels pacients ingressats a hospitalització a domicili l’any 2022 tenien més de 65 anys, i el 30% eren majors de 85.
Diversos reconeixements a la innovació, BC Sentinel és un projecte exitós que ha rebut diversos reconeixements. Ha estat guardonat amb la Beca e-HEALTH COMG 2022 del Col·legi Oficial de Metges de Girona (desembre 22), ha estat reconegut en la 21a edició Premi de Recerca d’Atenció Sociosanitària de la Fundació Mutuam Conviure (novembre de 2022), ha estat premiat amb el 3r Premi CSC Impulsa 2022 del Consorci de Salut i Social de Catalunya (setembre 22), també ha rebut la Beca per a la Recerca en Atenció Hospitalària i Sociosanitària de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears (abril 22) i ha rebut el premi al millor projecte d’investigació de la I Jornada de Recerca de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (octubre 21).