El parc hospitalari de Salt s'omple de 'zombis'

El personal sanitari es queixa així sobre el bloqueig en la negociació del conveni col·lectiu

Els treballadors del parc hospitalari Martí i Julià de Salt (que comprèn l'hospital Santa Caterina i el centre de salut mental) s'han adherit aquest migdia a la jornada de protesta convocada pels sindicats contra el bloqueig en la negociació dels convenis col·lectius. Asseguren que, a partir del 7 de juliol, si no es mou fitxa, quedaran com "morts vivents" i que se'ls retallaran drets aconseguits durant tres dècades.

Per això, els treballadors dels dos centres s'han vestit de zombies (amb perruques i les cares pintades de blanc) per portar a peu de carrer allò a què es poden veure abocats el proper 7 de juliol. "Si no tenim un nou conveni, ens considerarem morts vivents, i creiem que la situació serà vergonyosa", ha concretat Estrella Uribe.

A més d'anar disfressats, el personal sanitari també ha volgut simbolitzar l'enterrament de l'actual conveni. Per això, acompanyats de treballadors que han fet una sorollosa cassolada, els 'zombies' han carregat dos taüts on es podia llegir 'RIP conveni XHUP' per l'interior dels edificis.

Després de passar pel menjador de personal, els manifestants han anat fins a l'àrea de direcció de l'hospital Santa Caterina i també per la gerència de l'IAS. Al davant de les portes de cadascun dels càrrecs, s'han llançat a terra i han fet veure que estaven morts.

"Si la patronal ens mata el conveni, haurem d'anar a treballar però no ens quedarà res més", ha dit la presidenta del comitè. Tant des del Santa Caterina com des de la Xarxa de Salut Mental, els representants de la plantilla expliquen que, si es veuen abocats a dependre de l'Estatut dels Treballadors, això pot suposar que els salaris per als nous contractes siguin de 645 euros o que se'ls retallin nombrosos plusos.


"Ens deixaran sense tot allò que hem aconseguit al llarg de la nostra carrera professional i sense uns drets pels quals hem lluitat molt durant els darrers anys", ha explicat Estrella Uribe. Per fer més visible la protesta, durant tot el dia el comitè ha plantat pancartes a l'entrada de l'hospital Santa Caterina. Entre d'altres lemes, s'hi podia llegir 'Això no és una reforma laboral, és una abolició dels drets dels treballadors' o bé 'Enganyar per privatitzar'.

Escalfant motors per a la manifestació

La protesta dels treballadors que depenen de la XHUP no ha estat l'única que s'ha fet a les comarques gironines. Aquest matí, els sindicats CCOO i la UGT també han portat el seu malestar a la seu de la patronal gironina del transport per carretera, l'Asetrans. Allà, han lliurat una carta al seu secretari general, reclamant-li que les dues parts s'asseguin a negociar el nou conveni col·lectiu.

Les protestes d'aquest matí han servit per escalfar motors per a la manifestació que s'ha convocat per a aquesta tarda contra l'immobilisme de les patronals. Segons alerten CCOO i la UGT, si no es mou fitxa en la negociació dels convenis, a partir del 7 de juliol 31.167 treballadors gironins perdran els drets laborals pactats en els seus sectors i -com permet la reforma laboral- hauran de passar a regir-se per l'Estatut dels Treballadors.