Es renova el conveni de custòdia fluvial de l’Estany de Sils

L'acord permet protegir més de 45 hectàrees de zones humides

L'Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l'Ajuntament de Sils (Selva), la Fundació Emys i la Fundació Catalunya La Pedrera han renovat el conveni de custòdia fluvial que protegeix més de 45 hectàrees de l'Estany de Sils.

El conveni protegeix principalment l’Estany de Sils (12 hectàrees), la riera de Santa Maria i la sèquia de Sils (7 quilòmetres), així com diverses finques adjacents, algunes de les quals són propietat de la Fundació Catalunya La Pedrera (amb un total de 14 hectàrees), així com unes 20 finques amb contractes privats de custòdia que estan a la zona humida de Sils.

Aquest acord, durant la seva durada (2019-2022), ha permès avançar en la conservació i millora de l'Estany de Sils, amb accions que van des de la recuperació d’hàbitats fluvials, la recuperació d’hàbitat per la tortuga d’estany (espècie en perill d’extinció), l’adquisició de parcel·les dins l'àmbit del conveni, la recuperació dels recs dels prats de dall, la millora de les basses existents i creació de noves, i la creació i desenvolupament d'activitats de sensibilització per tots els públics o la creació de la nova pàgina web de l’Estany de Sils. També s’ha impulsat el projecte de millora de la inundabilitat de l’estany de Sils inclòs en la planificació hidrològica que s’executarà el proper termini del conveni.

En matèria de sensibilització ha sigut molt important l’inici del Punt d’Informació de l’Estany de Sils (PIE) amb 1.640 visitants que ha permès la dinamització de l’Espai Natural Protegit donant-lo a conèixer i facilitant informació als usuàris/àries. El desenvolupament, durant l’estiu, de diversos camps de treball internacionals també ha ajudat a la dinamització i coneixença de l’espai no només en l'àmbit català sinó també a nivell europeu i mundial.

Totes aquestes actuacions i resultats han fet que l’espai recuperi part de la riquesa biològica en una de les zones humides més interessants de Catalunya, de gran importància per la seva

diversitat d'herpetofauna i avifauna. Per això, els actors signants del conveni a finals de 2018 renoven l’acord perquè volen seguir apostant per aquest model governança amb la preservació i millora de l’espai natural. La principal impulsora, Fundació Emys, és una entitat ambiental sense ànim de lucre destinada a la conservació de la natura, especialment de zones humides.