Mor el cantautor Georges Moustaki als 79 anys a Niça

L'autor de 'Ma Liberté', 'La dame brune' i 'Le Métèque' va fer el seu últim concert el 2009 a Barcelona

El cantautor Giuseppe Mustacchi, conegut amb el nom artístic de Georges Moustaki, ha mort aquest dijous als 79 anys, a la localitat francesa de Niça. Moustaki va néixer a Egipte, tot i que la seva família era d'origen grec, i ha cantat en grec, àrab, anglès i portuguès. No obstant això, se'l considera un cantautor principalment francòfon.

L'autor de cançons com 'Ma Liberté', 'La dame brune' i 'Le Métèque' va fer el seu últim concert, precisament, a Barcelona. Va ser el 2009 i, fruit dels seus problemes respiratoris, només va poder interpretar tres cançons. Recentment, se'l va poder veure al costat de la cantautora Marina Rossell, que va homenatjar-lo amb el disc 'Marina Rossell canta Moustaki'.

Georges Moustaki va estar influït des de molt jove per la literatura i la cançó francesa, i abans de ser major d'edat ja es va instal·lar a París. Va treballar de cambrer en un bar on va començar a tractar músics de l'època. Georges Brassens va exercir-hi una influència especial, fins al punt que Moustaki va adoptar el seu nom de pseudònim artístic.

Aquest cantautor egipci, d'orígens grecs i artísticament francòfon, va escriure lletres per Édith Piaf, Henri Salvador, Colette Renard, Yves Montand, Juliette Gréco i Serge Reggiani. Va ser durant els anys 60 quan va fer aquestes aportacions i quan va materialitzar algunes de les seves grans cançons, com 'Ma Liberté' o 'La dame brune'. Tot i que el seu principal èxit va ser 'Le Métèque'.

Connexió amb Marina Rossell

La seva influència en Marina Rossell ve de lluny, però es va fer evident l'any 2000, quan va col·laborar en el disc la cantautora catalana 'Y rodará el mundo', amb la peça 'Les anges sont très a la mode'. El 2007, van compartir escenari al Palau de la Música Catalana, on Moustaki va interpretar en català 'Vagabond'.

A principis del 2009, també al Palau, el cantautor va oferir només tres cançons després d'avisar que els seus problemes respiratoris no li permetien assegurar la realització del concert. L'octubre del 2011, Moustaki anunciava que deixava definitivament de cantar.

A finals d'aquest mateix any, del 2011, Marina Rossell va publicar el disc 'Marina Rossell canta Moustaki', en què la cantautora versiona en català una dotzena de cançons de l'autor francòfon. L'havia conegut el 1978 i, més 30 anys després, aquesta amistat va donar finalment fruits musicals.

Marina Rossell definia aquest disc com el compliment d'una "vella promesa". Una promesa en què també va intervenir-hi Moustaki, interpretant 'Màrmara' traduïda al francès, i amb les il·lustracions del llibre que ell mateix va fer sobre una tableta "com si ho fes sobre l'arena".