Restaurants de Madrid i Sant Sebastià ja compren Gamba de Palamós

La confraria s'apunta a les noves tecnologies i la ven per Internet

En menys de 24 hores la Gamba de Palamós fresca pot arribar a qualsevol punt de l'Estat. Un particular, amb la complicitat de la Confraria de Palamós, ha estrenat un nou web per vendre i distribuir el marisc a través d'Internet. Un cop acabada la veda de la gamba, el web ha començat a rebre comandes i, en poc més de dues setmanes, ja ha atès una trentena de peticions.

El patró major de la Confraria de Palamós, Francesc Benaiges, ha explicat que entre els compradors hi ha restaurants de Barcelona, Madrid o Sant Sebastià. Des de la confraria empaqueten la Gamba de Palamós -marca de garantia- que després s'enviarà en caixes d'un quilo a arreu de l'Estat. "De moment l'àmbit és estatal, però nosaltres estem oberts a explorar mercat en qualsevol moment", ha afirmat Benaiges.

Una de les peculiaritats de la gamba és que aguanta fresca poc temps perquè de seguida s'ennegreix i agafa mal aspecte. La confraria i l'Institut de Recerca i Tecnologia Alimentària (IRTA) estan desenvolupat un nou envàs, en atmosfera modificada i sense cap tipus d'additiu, que permet que la gamba es mantingui fresca durant més temps.

Actualment, han aconseguit "allargar la vida de la gamba" durant quatre dies i la previsió és arribar a la setmana. L'èxit d'aquest projecte és "clau" per endegar iniciatives més ambicioses per vendre Gamba de Palamós a qualsevol lloc amb garantia de frescor.

La Gamba de Palamós és la captura estrella de la Confraria i representa entre un 30 i un 45% dels ingressos anuals de la llotja. Això converteix la gamba és un dels pilars de la confraria però no totes les gambes es poden emparar en la marca de garantia Gamba de Palamós. Han de ser gambes de mida mitjana, gran o extra i que n'hi hagi entre 19 i 80 peces per quilo que hagin passat un control de qualitat estricte tant a la barca com quan arriba a la llotja per a la subhasta.

La subhasta, també per Internet

Una webcam, clients connectats i la subhasta de la llotja de Palamós ja es pot seguir a través d'Internet. Francesc Benaiges ha explicat que des de la Confraria també han impulsat un segon projecte relacionat amb les noves tecnologies. Es tracta de retransmetre la subhasta a través d'Internet i que els peixaters puguin comprar "des de Girona, des de Madrid o des d'on vulguin".

Els compradors es poden donar d'alta al sistema, veure en directe la subhasta i pujar per les cubetes de peix i marisc que vulguin. Segons Benaiges, aquest sistema adreçat només a professionals, permetrà, per exemple, que un sol peixater pugui enviar treballadors a diferents llotges i participar en diverses subhastes alhora. Després, els seus empleats carreguen la compra a la furgoneta i ja se la poden emportar cap a les peixateries per vendre.

"Esperem que sigui un bon any"

Després d'un 2012 "dolent", la Confraria de Palamós preveu que el 2013 sigui un bon any en captura de gamba. Un dels problemes principals dels pescadors de Palamós aquests anys ha estat que capturaven moltes gambes que no arribaven a la mida necessària, les que es coneixen com a "gambetes". Són més petites i també més barates, cosa que es tradueix en menys beneficis per als pescadors. A més, capturar-les perjudica el futur de la pesca de gambes perquè els exemplars d'aquesta mida encara no es reprodueixen i poden posar en perill la supervivència del marisc.

Benaiges ha recordat que ja fa anys que la confraria fa "esforços" per assegurar que no s'exhaureixi la gamba. Aquest any, per exemple, han estat dos mesos de veda sense anar als caladors per evitar agafar gambeta i deixar créixer els exemplars. "Ho hem fet perquè creiem que és essencial per al futur, però no hem rebut cap ajuda", ha afegit el patró major.

Durant el 2012, els pescadors de la confraria han pescat 74 tones de Gamba de Palamós inclosa dins la marca de garantia que s'han venut en subhasta per 2,1 MEUR. En el que portem d'any, han capturat 9 tones de gamba que s'han venut a la llotja per poc més de 270.000 euros.