Salvament Marítim jubila la salvamar Castor i presenta la nova embarcació Lyra

Tindrà base a Roses i ha costat 2,3 milions d'euros

José Luis García Lena, director de Salvament Marítim, dependent del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, ha presentat aquest dimecres a Roses (Alt Empordà), la Salvamar Lyra; embarcació de nova construcció incorporada el 4 de febrer de 2023 a la seva base a la vila.  Aquesta nova nau ha suposat una inversió de 2,3 milions d'euros.

El director de Salvament Marítim ha destacat en la presentació "la important labor que des de la base de Roses realitza Salvament Marítim", ressaltant que "Roses ha comptat des de l'any 2000 amb la Salvamar Castor, una de les nostres clàssiques i estimades embarcacions de 15 metres d'eslora. Els seus serveis han estat importants i n'hi ha prou recordar que només l'any passat va participar en la resolució de 151 emergències a la mar".

García Lena ha ressaltat que "Salvament Marítim continua modernitzant-se en aquest lloc per protegir tots els navegants d'aigües mediterrànies del nord de Catalunya. Aquesta salvamar és una de les millors i més modernes naus de salvament amb els quals comptem".

La majoria de les 55 Salvamares amb les quals compta Salvament Marítim distribuïdes pel litoral espanyol tenen noms d'estrelles o constel·lacions. Dotze estrelles principals componen la constel·lació Lyra. D'origen grec, es refereix a la lira d'Orfeu, personatge mitològic.

Característiques tècniques

Les salvamares són les unitats més versàtils de la flota de Salvament Marítim per la seva alta velocitat, gran maniobrabilitat i poc calat, apropiades per actuar en circumstàncies en què la rapidesa de resposta juga un paper fonamental.

La Salvamar Lyra, construïda en els astillers Auxiliar Naval del Principat, ha suposat una inversió de 2,3 milions d'euros. Això ha permès incorporar els més moderns mitjans per al salvament dels quals es pot disposar.

La Salvamar Lyra, de 21,50 metres d'eslora incorpora com a novetat els sistemes DP (posicionament dinàmic) i Jet Anchor, així com una sonda de balai lateral en 3D amb abast de fins a 300 metres. Disposa també d'un equip de comunicacions per satèl·lit Inmarsat fleet one i té una autonomia de 400 milles nàutiques amb 2 motors de 1.400 CV. La seva capacitat de tir de remolc és de sis tones.