El cabal mitjà del Ter a Girona durant el 2012 fou de 7,5 metres cúbics per segon

L'any passat es van transvasar 163 hectòmetres cúbics a Barcelona, 40 menys que altres anys

El cabal mitjà del riu Ter al seu pas per Girona ha estat de 7,5 metres cúbics per segon. Segons dades del Departament de Territori i Sostenibilitat, durant el 2012 el Ter s'ha mantingut "en tot moment" per sobre dels 3 metres cúbics per segon, el mínim que fixa la llei com a cabal ecològic.

Entitats ecologistes posen en dubte les dades i recorden que l'estació que mesura el cabal al Pont de la Barca no funciona i, per tant, el Govern fa un càlcul "irreal" tenint en compte el cabal que s'allibera del pantà de Susqueda. A altres punts del curs del Ter, com ara a Torroella de Montgrí on hi ha la desembocadura, en alguns períodes d'agost s'han registrat cabals entre els 2 i els 3 metres cúbics per segon.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, assegura en una resposta parlamentària que el "compromís" del Govern passa per reduir de manera "progressiva i parcial" les aportacions d'aigua del Ter cap a la regió metropolitana de Barcelona però supedita aquesta reducció a que el subministrament estigui garantit.

El conseller ha respost a una pregunta sobre el compliment del Compromís del Ter del 2010 presentada pel grup parlament d'ICV-EUiA. Santi Vila recorda que la llei reguladora del Ter és la que data de l'any 1959 i que exigeix un cabal ecològic mínim de 3 metres cúbics per segon al pas del riu per Girona. Concretament, al pas pel pont de la Barca, on s'ajunta el Ter amb l'aigua desviada per la sèquia Monar per a rec.

Segons les dades del Govern, durant el 2012 el nivell s'ha mantingut "en tot moment" per sobre del 3 metres cúbics per segon i el cabal mitjà ha estat de 7,5. Unes dades que entitats ecologistes posen en dubte perquè l'estació d'aforament situada al pont de la Barca per calcular el cabal fa temps que està espatllada.

La plataforma Aigua és Vida detalla que el Govern fa un càlcul "irreal" del cabal al pas per Girona tenint en compte l'aigua que alliberen del pantà de Susqueda. Pau Masramon ha instat l'ACA a reparar l'estació d'aforament i a fer públiques les dades. "El Ter és un riu clarament sobreexplotat", ha criticat Masramon que lamenta que no s'estiguin posant en funcionament alternatives per evitar que el 75% del cabal es transvasi a Barcelona.

Les dades del Departament de Territori i Sostenibilitat recullen que durant el 2012 es van transvasar 163 hectòmetres cúbics a l'àrea metropolitana de Barcelona, una xifra inferior a la d'altres anys quan en van ser 200. Tot i això, Masramon recorda que és una quantitat "excessiva" per a un riu poc cabalós com el Ter.

A la desembocadura, a Torroella de Montgrí, el cabal mitjà ha estat lleugerament inferior, de 6,1 metres cúbics per segon. En alguns moments, sobretot durant l'agost quan hi ha menys precipitacions i més necessitat de rec, el cabal ha baixat fins a fregar el 2 metres cúbics per segon.

Els ecologistes lamenten que s'estigui "incomplint" el compromís del Ter pactat l'any 2010, arran de la greu sequera que hi va haver el 2008, i que preveia anar reduint el transvasament fins a arribar als 115 hectòmetres cúbics el 2015.