Organitzen unes jornades per arrencar plantes invasores al Cap de Creus

S'han programat quatre dies d'abril i dos de maig

Amb el nom de Projecte Invacat 2.0, Biosfera Associació d'Educació Ambiental ha engegat les Jornades per erradicar les plantes exòtiques invasores que amenacen greument la biodiversitat vegetal del Parc Natural de Cap de Creus. Se celebrarà els dies 22, 23, 29 i 30 d'abril i el 27 i 28 de maig de 10h a 13h a Port de la Selva els quatre primers dies i a Cadaqués els dos últims.

Com ja s’ha demostrat en anteriors experiències, arrencar les plantes invasores és una mesura molt efectiva per erradicar-les dels ecosistemes naturals, però no és suficient. És necessària també la participació ciutadana per erradicar les plantes invasores dels jardins particulars, ja que són el principal focus de dispersió cap als ecosistemes naturals.

En aquest sentit, el projecte també inicia la campanya de divulgació de la problemàtica de les plantes invasores mitjançant tallers educatius a les escoles i una campanya de sensibilització als propietaris de cases amb jardí dels municipis de Llançà, Port de la Selva, Cadaqués, Roses i Empuriabrava.

Les Jornades d’erradicació de plantes invasores del Projecte Invacat 2.0 s’han organitzat amb els alumnes de centres escolars de les províncies de Barcelona i Girona i durant els mesos d’abril i maig també es duran a terme Jornades adreçades al públic general amb voluntariat de totes les edats, i Jornades d’erradicació de plantes invasores.

Durant la Jornada, els participants gaudiran d'una sortida de natura guiada per un biòleg, on descobriran la rica però amenaçada vegetació autòctona del Cap de Creus, que inclou més d’un miler d’espècies diferents, entre elles alguns endemismes que no es troben enlloc més del món. Durant la Jornada, els assistents participaran activament en l’arrencada de la flora invasora, contribuint així a la conservació del nostre patrimoni natural.

El coordinador del Projecte INVACAT 2.0, Romero Roig, assegura que les plantes invasores més agressives que hi ha al Parc Natural de Cap de Creus són l'ungla de gat, la figuera de moro i l’atzavara, i són les espècies principals a erradicar en el Projecte Invacat 2.0.

L'ungla de gat, originària de Sud-Àfrica, ha estat una planta molt utilitzada en jardineria per la seva eficàcia com a planta entapissant i per la seva resistència a la sequera. La figuera de moro s’ha plantat a les tanques perimetrals de les finques per evitar l’accés des de l’exterior, ja que les seves punxes impedeixen el pas, però es propaga ràpidament i envaeix les muntanyes i els camins de ronda.

Amanda Serra, tècnica del Projecte Invacat 2.0, afegeix que “les punxes de la figuera de moro ja són un perill pels visitants dels ecosistemes naturals de l’entorn del Cap de Creus, ja siguin excursionistes o persones que vagin a collir espàrrecs o bolets”.

Per a Agnès Collia, presidenta de Biosfera, “la informació i la sensibilització de la problemàtica de les plantes invasores és el primer pas per poder combatre la seva expansió. En general, hi ha un gran desconeixement sobre quines són les plantes exòtiques invasores i, de fet, molts ciutadans han plantat espècies invasores al seu jardí, però desconeixen la problemàtica que causen quan s'escapen ràpidament dels seus jardins i envaeixen els ecosistemes naturals, perjudicant la vegetació autòctona i transformant el paisatge. La principal causa de propagació de les espècies exòtiques invasores és l'ésser humà i, per tant, entre tots hem de contribuir a solucionar aquest problema ecològic”.

En aquest sentit, el Projecte Invacat 2.0 també preveu realitzar una Campanya de divulgació de la problemàtica de les plantes invasores als ciutadans, mitjançant Tallers Educatius a les Escoles i una Campanya de sensibilització als propietaris de cases amb jardí i als Ajuntaments de Llançà, Port de la Selva, Cadaqués, Roses i Empuriabrava.

Per a més informació sobre les jornades es pot trucar al 617665909 o bé contactar a biosferaeduca@gmail.com