Infermers del Trueta premiats per un estudi sobre el dolor dels operats del cor

Els resultats serviran per elaborar un protocol que millori el tractament dels malalts

Un grup d'infermeria de la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l'hospital Josep Trueta de Girona ha obtingut el tercer premi en el Congrés Nacional d'Infermeria en Cardiologia, celebrat a la ciutat des del 8 fins al 10 de maig passat, per un estudi sobre el dolor dels pacients operats del cor. Durant dos anys, aquest equip ha fet el seguiment de 120 pacients que han estat sotmesos a cirurgia cardíaca per conèixer el grau de dolor que senten i distingir-los segons el tipus de cirurgia, el tipus d'empelt -bàsicament bypass-, la col·locació de vàlvules cardíaques i la combinació dels dos sistemes.

Els resultats es publicaran a la revista 'Enfermería en Cardiologia'. Durant dos anys, aquest equip d'infermers ha registrat els índex de dolor dels pacients intervinguts del cor a partir de les dues hores del postoperatori i durant les 48 hores següents, analitzant a partir de l'escala homologada per comprovar si la procedència de les artèries empeltades és determinant en el dolor que senten.

Els resultats de l'estudi determinen que els pacients que senten més dolor toràcic són aquells que han rebut un bypass amb empelt d'artèria mamària, si es compara amb els que han passat per la mateixa intervenció amb altres empelts cardíacs. Tot i que la percepció del dolo és molt personal, el que ha fet aquest equip ha estat basar-se en l'Escala Visual Analògica, un sistema per mesurar el dolor reconegut per la comunitat mèdica.

L'objectiu dels impulsors de l'estudi és controlar al màxim el dolor durant el postoperatori que es fa a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Un dels riscos associats al dolor que senten els pacients després de l'operació és que respiren amb dificultat i això pot provocar complicacions en la seva recuperació.

La revista 'Enfermería en Cardiologia' publicarà els resultats de l'estudi que també serviran per elaborar un protocol destinat a optimitzar el tractament del dolor en aquest tipus d'intervencions. Cada any, l'hospital Josep Trueta fa 80 operacions de cirurgia cardíaca.